2015. február 1., vasárnap

Szalárdi Református templom

Forrás : lexikon.adatbank.transindex.ro
 
Bihar megyében kevés gótikus műemlék maradt meg. Ezek közé tartozik a Nagyváradtól 24 km-re északkeletre, a Berettyó bal partján fekvő Szalárd települése. Első írásos említése még 1291-94-ből származik. A település a 13. században jött létre. Temploma a 15. század elején épült.
Zsigmond király adományozta a települést az adorjáni uradalom részeként Csáky Istvánnak és fiainak 1395-ben. A 14. századtól már vásártartási joggal és mezővárosi ranggal rendelkező településen Csáki Miklós koldulórendi kolostort alapított a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. 
A kolostortemplom kétlépcsős támpillérekkel erősített, téglafalazású hajóval és sokszögzáródású apszissal épült. A terület kőben szegény vidék, ezért egyedül az ajtó- és ablakkeretekhez, vízvetőkhöz, illetve a diadalívhez használtak homokkövet. A hajó belső tere síkmennyezetes volt.
A templom homlokzata a ferences templomokra jellemző stílust követi. A szentélyben falfestmények kerültek elő. A mariológia témakört bemutató falképek nagyon kedveltek voltak a ferencesek körében. A déli falon a trónon ülő Mária látható a gyermek Jézussal, bal oldalán két glóriás királyszenttel, jobb oldalán Szent Katalinnal. A keleti falon Mária utolsó imája, illetve még nem teljesen kibontva, Mária halála jelenik meg.
A Csákiak temetkezőhelyéül is szolgáló templom a család református hitre térésével a 16. század második felétől református plébániaként működött tovább.
A 18. században jelentősebb felújításra került sor, amelynek során új fedélszéket, majd új harangokat és toronyórát kapott templom. A 19. században építették a déli falba vágott kapu elé az előcsarnokot, majd nem sokkal később korábbi gótikus bejáratát elfalazva helyezték el mai bejáratát. 

Cím :  Szalárd 553. sz.

Forrás : muemlekem.hu

További információk : lexikon.adatbank.transindex.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése