2015. április 9., csütörtök

Példaértékű összetartás Hegyköztótteleken

 
Nagyváradtól 17 kilométerre fekszik a Hegyköz egyik emblematikus települése, Hegyköztóttelek. Aszfaltos úton, Pályit és Csatárt érintve lehet megközelíteni, közigazgatásilag Hegyközcsatár községhez tartozik - írja a cikk bevezetőjében Deák F. József. Olvassa el a teljes cikket.Részlet a cikkből - interjú Vitályos Barna polgármesterrel : 














Január első napjaiban kerestem fel a falut. Első utam a hegyközcsatári községházára vezetett, ahol Vitályos Barna polgármesterrel beszélgettünk.
– A község legkisebb települése Tóttelek mind a lakosok száma, mind a terület nagysága szerint. Ez a legcsendesebb is, mindenki a saját dolgaival foglalkozik, nincsenek kirívó törvényszegések, kihágások. Tóttelek a hétvégi házak paradicsoma, sok család állandó otthonává alakította ezeket. Ennek csak örülni tudunk. Az is érdekes jelenség – mondja az elöljáró –, hogy a környékbeli településeken mindenütt a református vallás dominál, viszont Tóttelek egy kis római katolikus sziget, s az itt élők nagyon ragaszkodnak hitükhöz. Példaértékű az összetartás, ami ezt a falut jellemzi. Élő példája ennek, hogy néhány évvel ezelőtt az önkormányzat és az itt lakók összefogásával felépült egy temetőkápolna. Az itteniek munkájukkal és adománnyal is támogatták az építkezést. Az átadáson, szentelésen jelen volt Böcskei László nagyváradi megyés püspök is. Gondot az okoz, hogy a falu őslakossága nagyon elöregedett, igazán csak hétvégeken pezsdül meg az élet, de akkor is nyugodtság uralkodik – jegyzi meg az elöljáró.
A falu az utóbbi időben sokat fejlődött. Tavaly sikerült kiépíteni az ivóvízhálózatot, s azóta is jól működik. A művelődési házat felújították, s a helyiek meg is töltik élettel. Tóttelek határában épül Bihar megye egyik legmodernebb ifjúsági központja.
– Ifjúsági tábor és sportkomplexum lesz, ha egyszer elkészül, de lassan halad a munka – jegyzi meg Vitályos Barna. – A beruházás költségét a kormány állja, de csak csepegteti a pénzt. Ennek ellenére reméljük, az év végére befejezik a létesítményeket.
Tótteleken kevés a munkalehetőség, van egy fafeldolgozó üzem és egy mezőgazdasági farm, ahol földiepret, áfonyát termesztenek helybeli munkaerővel. Az idősebbek általában kisnyugdíjasok, a háztájiban még megtermelik azt, amire a családnak szüksége van.
– Szerintem az elöregedés ellenére a falunak van jövője – vélekedik a polgármester. – A Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségével aláírtunk egy megállapodást, mely szerint segítenek a hegyközi településeket jobban megismertetni, mivel bármennyire is közel vagyunk Váradhoz, nem sokat tudnak rólunk. Ez is az oka annak, hogy befektetők nem jönnek, pedig minden van itt, amire egy beruházónak szüksége lehet.

Teljes cikk :  biharmegye.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése