2013. augusztus 17., szombat

Hegyközkovácsi

Hegyközkovácsi falu Romániában, Bihar megyében, Nagyváradtól északkeletre fekvő, Bihar községhez tartozó település.

Története

Hegyközkovácsi igen régi település, melyet még I. István korában, az államszervezés idején alapítottak.
Kovácsit a közeli bihari vár és a püspökség kovácsai lakták.
A település földesura a 18. század közepén szikszai Kiss Péter volt, kitől örökségként szállt a birtok Ilosvay, Komáromy, családokra, Szilágyi Samura, az ev.ref. egyházkerület püspökére és nejére, Szeremley Zsuzsannára.
A 20. század elején Zatureczky Albertnek volt itt nagyobb birtoka, és úrilaka, melyet még Szilágyi Sámuel püspök építtetett.
A településhez tartozott Mezőfalva puszta is.
A Hegyközkovácsi-hoz tartozó Sáncz-dűlőt a községtől a Bihari várdomb-ig húzódó ősi sáncokról nevezték el.
1910-ben 830 lakosából 819 magyar, 8 román, 3 német nemzetiségű volt.
A település a trianoni békeszerződés előtt Bihar vármegyéhez tartozott.
A falu a békésiek faluja, mivelhogy 1900-1910 között békési parasztemberek vettek itt földeket és műveltették, később pedig családjaikkal ide is költöztek. Íme a családok nevei: Szűcs, Nagy, Kiss, Domokos, Hőzső, Tarkovács, Diószegi, K.Szabó és Okányi.
1941-ben testvértelepülés lett Békéssel, amelynek a lakói országzászlót ajándékoztak, és fel is avattak a falu központjában, ahol most a vízszolgáltatás működik.
A faluban több emlékmű van. A világháborúban elesettek emlékműve és a kommunizmus által eltiport falu, Mezőfalva emlékére állított emlékmű, amely a templomkertben van.A művelődési ház előtt található a Szilágyi Sámuel debreceni püspök emlékére állított mellszobor. Szilágyi Sámuel a kovácsi birtokáról irányította a debreceni püspökséget. A kovácsi templomban volt eltemetve.
1792 karácsonyán a kovácsi templomban prédikált legátusként Csokonai Vitéz Mihály, amit egy emléktábla őriz a templomban. Legátusként megvendégelték, és a jó hegyközi bortól elnehezedve a parókiához vezető utat eltévesztve az úton találkozott emberektől kérdezte meg, hogy merre kell kovácsiba visszaérni, amely akkor még tanyavilág volt. Elküldték egy irányba, de csak nem talált a faluba s újra megkérdezte, de akkor már humorosan: „Bácsi! Messze van Kovácsi?”, ami mai napig fennmaradt a nyelvjárásban.
Csokonai Vitéz Mihály nevét viseli a kovácsi Általános Iskola, és az egyik művének a nevet a Szamóca óvoda.

Nevezetességek

  • Református temploma - 1780-ban épült, de tornyát 1867-ben építették hozzá.
  • Világháborús emlékmű - A templom kertjében.
Forrás : hu.wikipedia.org

Bihar községhez tartozó, a Kösmő-patak keleti partján elterülő falu, mely a Nagyváradtól északkeletre, Kovácsitól délkeletre található úgynevezett hegyvidék alatt, az őrhegy és Nagyhegyalja alatt terül el, a Hegyköz vidékének északi legszélső bástyája. Kovácsi, Hegyköz neve része ebből a fekvésből adódik. Hegyközkovácsi Kovácsi nevét nem a földrajzi, hanem a történelmi helyzetéből kapta. Hegyközkovácsi ma is közigazgatásilag Bihar községhez tartozik, de egy évezreddel ezelőtt is Biharhoz tartozott, Bihar várának léte hozta létre ezt a települést. A bihari vár és püspökség kovácsmunkáit az ide települt kovácsmesterek végezték. A bihari földvárhoz még ma is közelinek számít az a másfél kilométer, ami Bihar és Kovácsi között van, szinte Bihar "külvárosának", "leánygyermekének" tekinthető. Már István király egyházszervezése óta, mindig, a bihari egyházmegyéhez tartozott, közigazgatásilag is mindig a bihari vármegye, illetve Bihar megye területén terült el. Közlekedési szempontból kedvező fekvésű. Már az államalapítás idején a Bihar várát érintő fontos hadi út mellett helyezkedett el, s azóta is a Szatmár és Margitta felé vezető műutak mentén helyezkedik el. A Nagyvárad - Szalárd - Margitta - Szilágysomlyó megyeközi főút közvetlenül is érinti, átszeli a falut. A falunak vasútállomása nincs, nem is volt soha. Kovácsitól keletre nagy uradalmi erdő terült el, melyet az államosítás után, sajnos, eléggé kivágták, a Kovácsitól északra lévő tanyavilágot szintén a kommunista urbanizáció miatt megszűnt, emléke az emberi szívekben és a földterületek neveiben megmaradt.
Forrás :  comunabiharia.ro



Bihar megye egyik számtalan felfedezni valót rejtegető, egyben nagy idegenforgalmi potenciállal rendelkező vidéke a Hegyköz, melynek peremén található a közigazgatásilag Bihar községhez tartozó Hegyközkovácsi. A napokban látogatást tettünk a dombok békés ölelésében elterülő honfoglalás kori településen, ahol Forró László helyi lelkész, egyházkerületi előadó-tanácsos kalauzolt bennünket. Megismerhettük a falu regényes történelmi múltját, ugyanakkor szó esett az itt élők hétköznapjairól, és különféle aktualitásokról is. Első ismert lakosai a bihari földvárt kiszolgáló kovácsmesterek voltak, innen ered a falu neve is. A tatárjárás komoly károkat okozott az egykori magyar településszerkezetben, ez alól nem volt kivétel a Hegyköz sem. A régióban több település is elnéptelenedett, mint például Mezőtelek (a későbbi Mezőfalva) vagy Domoszló. Erre utalt az 1700-as évek közepéig Kovácsi neve előtt szereplő puszta jelző is. A törökdúlás után három nemesi család telepedett itt meg. Miután 1740-ben a légvonalban körülbelül hét kilométerre található Régen tűzvész martaléka lett, Kovácsiba menekítették többek között a harangot és az úrvacsorai kelyhet is. Ezek egyébként a mai napig használatban vannak, utóbbi 1604-ből való. A régeniek betelepedtek Kovácsiba, így valamelyest nőtt a lakosság száma. 
Teljes cikk : erdon.ro 

Hegyközkovácsi a facebook.com-n ' 

Fotók 

Forrás : Facebook.com

Térképen 


Nagyobb térképre váltás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése