2013. augusztus 10., szombat

Paptamási

Paptamási- Tamaşeu - falu Romániában, Bihar megyében,a Berettyó és a Nagyvárad-Székelyhídi vasútvonal mentén fekvő település.

 Paptamási a XIII. század végén tűnik fel neve a püspöki tizedjegyzékben.
1374-től a váradi székeskáptalan birtoka volt, de 1467-ben az albisi Zólyomiaknak is volt itt részbirtokuk.
1795-ben a községben nagy tűzvész pusztított, ekkor szinte az egész község leégett.
A faluban található Gyilkosgát dűlőjének nevéről a helyi lakosság azt tartja, hogy a tatárjárás alatt itt gyilkolták le a helyi lakosokat.
A településhez tartozott még Benke, Kis-újfalu és Sziget puszták is, melyek közül Benke puszta egykor önálló község, és a váradi püspökség birtoka volt.
Sziget pusztát pedig már a XIII. században megemlítette a bécsi kódex, mint községet.
Sziget az 1552-es összeírásokban viszont már nem szerepelt.

 Nevezetességek
  • Református temploma - 1835-ben épült.
  • Lythia-forrás: ismert gyógyvíz
  • Paptamási termálfürdő

Híres emberek

Itt született
Forrás : hu.wikipedia.org


A Nagyvárad-Szatmár főútvonalon fekszik, Nagyváradtól kb. 20 km-re. Területe 4589 ha. Ide tartozik Paptamási (Tămășeu) - a község központja, Nyüved (Niuved), Pelbárthida (Parhida), Kügypuszta (Satu Nou). A község lakossága 2010 fő, melyből 15,9% román, 81,4% magyar, 2,4% roma, 0,1% német, 0,2% más nemzetiségű.
Paptamási neve először az 1291-94. közötti püspöki tizedjegyzékben szerepel, Tamasy alakban. Nyüved neve 1208-ban bukkan fel a Váradi Regestrumban. Geológiai kutatófúrások közben bő hozamú hévízforrásokra bukkantak, ami egy fürdőtelep kialakulásához vezetett.
Az Országos Lovassport Szövetség Paptamásiban rendezi meg a fogathajtó versenyek idénynyitóját. Paptamási református temploma 1835-ben, Nyüvedé pedig 1830-ban épült. Pelbárthida református temploma középkori eredetű, ám a XVII. században erősen átalakították. Ortodox temploma 1851-ben épült.

Hivatalos webcím : tamaseu.ro 
Paptamási Baptista Gyülekezet facebook.com 
Hirek Paptamásiról : erdon.ro 
                                     biharmegye.ro

Augusztus 9–11. között szervezik meg a X. Paptamási Községi Napokat.
Pénteken 20 órától szabadtéri bál lesz, zenél a nagyváradi Sanzon együttes.
Szombaton 10 órától focitorna, 11 órától ökumenikus istentisztelet a református templomban, 12 órától a menettáncosok felvonulása következik a községközpont főutcáján. 15 órától megkezdődik a bográcsosfőző-bajnokság, a görkorcsolya- és a bicikliverseny és a lábtenisz-bajnokság. 18 órától a paptamási gyerekek előadást tartanak. 19 órakor kihirdetik a bográcsosfőző-verseny eredményét. 19.20-tól fellép Kuruc Anita, 20 órától a székelyhídi Control Dance, 20.50-től a Lucky Stars, 21 órától Syntia, 21.45-től Mohácsi Brigitta, 22.30-tól a magyarországi Fresh, ezután 23.30-tól buli lesz hajnalig, a zenéről Németi Nándor lemezlovas gondoskodik.
Vasárnap 10 órától amatőr kettes fogathajtó-bajnokság lesz. 15 órától kezdődik a díjkiosztás. 17.50-től a szalárdi néptáncegyüttes, 18.10-től a nagyváradi Unique tánccsoport, 18.40-től a Tini Dance Center lép fel. 20 órától az MM Pódium Húzzad csak… című, operettekből álló előadását lehet megtekinteni, majd 21 órától koncertezik az AmazonÁsz, 22 órától pedig Nótár Mary. 23 órától a tűzzsonglőrök előadása következik, majd buli hajnalig.
Paptamasi 2013 
Forrás : reggeliujsag.ro 

Fotók

Paptamási madártávlatból
Polgármesteri Hivatal és a rendőrség
A világháborúban elesett paptamásiak
Paptamási református templom
Paptamási fürdő bejárata
Paptamási fürdő belülről
Paptamási fürdő medencéje
Forrás : bihar-bihor.eu



 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése