2014. március 30., vasárnap

Hegyközszentimre

Hegyközszentimre falu Romániában, Bihar megyében.

Fekvése

Bihar megyében, Az érmelléki hegyek alatt, a Berettyó folyó jobb partján, Szentjobb-tól nyugatra fekvő település.

Története

A település és környéke ősidők óta lakott hely volt. Határában gyakran találtak kő- és bronzkori leleteket.
1332-ben Villa sancti Emerici néven írtak róla a korabeli oklevelekben.
A falu Monostor nevű dombján állt Szent Imre apátsága, melyről Báthory András váradi püspök is említést tett egy 1340-ben kelt oklevelében.
A XIII. század végére a monostor már hanyatlásnak indult, mivel a települést ekkor már csak szerény kis községnek írták le.
1526-ig a váradi püspök volt a település földesura.
1666-ban már több birtokosa is volt. Itt volt birtokos Lónyai Anna, Rhédey Ferenc, I. Apafi Mihály fejedelem is.
1667-től 1712-ig a debreceni református főiskola, majd a váradi püspök birtoka volt.
1910-ben 1236 lakosából 1233 magyar, 3 román nemzetiségű volt.
Hegyközszentimre több ütközetnek,harcnak is színhelye volt:
A faluban lévő Kis- és Nagybocskay dűlők nevéről fennmaradt az a hagyomány, hogy ott Bocskay Fejedelem hadai táboroztak.
A falu határában más, történelmi emlékeket hordozó dűlönevek is vsnnak: Koppány (Koppány kútja? - pogány szertartások tartására alkalmas, eldugott helyen!), Akasztófa-domb (a Berettyó völgyének nagy területéről látható dombél, a Biharvajda felé eső határrészen).

Nevezetességek

  • Református templom - 1787-1789-ben épült.
  • Ásványvíz - az "ÉLET VIZE" ártézi kútból, 140 méter mélységből, erősen szénsavas, ásványi sókban gazdag, a környék lakosai által kedvelt, jóízű ásványvíz tör elő, bőségesen, kiapadhatatlanul, már több mint hét évtizede.
Forrás : hu.wikipedia.org

Hegyközszentimre,Erdélyben,Bihar megyében,Nagyváradtól 30 km-re fekszik,önkormányzatilag Szalárd községhez tartozva. Magyarajkú település,amelyik nemcsak festői környezetben terül el,de sok látnivalót is kinál az idelátogatónak.Van várromunk,halastavunk,erdőnk, nem is egy,van egy gyógyvizű ártézi kút a falu központjában,nagyon szép a református templomunk és a falu szélén lótenyészet működik.
 Szentimre cégére,a szentimrei bor.Amerre csak járunk,szőlőskertek fekszenek és az idelátogató nem kerülheti ki a pincesort,ahol a gazdák finom borral fogják kínálni.Van egy általános iskolánk,óvodánk,művelődési házunk.Van három vegyesboltunk,egy kocsmánk és két kávézónk,bárunk,ahol nem csak jó kávé és italok kaphatóak,de az egyikben internetklubb ,míg a másikban biliárd szalon is működik. Ennyit pár szóban Szentimréről.a honlapon igyekeztem mindent leírni,bemutatni a Partiumnak,ezt az alig ismert gyöngyszemét,amit pusztán féltésből rejtett a Jó Isten,kicsit a háta mögé.
Teljes cikk : szentimre.mindenkilapja.hu

Emődi Tamás: Hegyközszentimre

  Emődi Tamás: Hegyközszentimre 

A Hegyközszentimrei Református Egyházközség Kiadványa 

Részlet a könyvből: "Hegyközszentimre az Érés a Berettyó völgye közt kinyúló dombvonulat alján fekszik, ott, ahol utóbbi folyó kifut az Alföldre.Forrás : antikvarium.hu 

 

Ősidők óta lakott hely, határában kő- és bronzkori leleteket találtak.
1332-ben említik előszöt, ekkor Villa sancti Emerici néven írtak róla. A falu Monostor nevű dombján állt Szent Imre apátsága, amely a 13.század végére már hanyatlásnak indult, mivel a települést ekkor már csak szerény kis község volt.
Hegyközszentimre több ütközetről is híres, itt ütköztek meg a 12. század végén Pál országbíró fiai és és IV. László király, a 15. században a Tamásfiak és Károly Róbert, a 17. század elején pedig Bocskai István hadai szorították itt a Berettyóba az ellenséget.
Forrás : utazzerdelybe.hu

Hegyközszentimre első írásos említése: 1332: Villa sancti Emerici. Nevét a magyar Szent Imre hercegről kapta. Kora Árpádkori település a Berettyó jobb partján. A XII.-XIII. században monostora volt: Szent Imre Apátsága. A monostor a tatárjárás után hanyatlásnak indult, a település a Nagyváradi Püspökség birtoka lett, földesura a váradi püspök. Közelében több jelentős ütközet is volt, a XIII. században IV. (kun) László ill. Pál országbíró és fiai között, a XIV. század elején Károly Róbert győzte le itt a Tamás fiakat, 1604-ben Bocskai István fejedelem hadai szorították a Berettyóba a habsburg császári csapatokat. Határában "jellegzetes" helynevek, dűlőnevek őrzik múltunkat: Koppány kútja, Akasztófa-domb, stb. A kis 600 fős falucska ma is magyar lakosságú.
 
 

 
 
Forrás : erdely-szep.hu 

Szentimre falvak találkozója megnézhető a facebook.com-n 

100 4646.jpg 
100 4648.jpg 
100 4653.jpg 
100 4654.jpg 
100 4657.jpg 
100 4662.jpg 
100 4665.jpg 
Teljes album megnézhető a htsoltszentimre.fw.hu-n 

 
Hegyközszentimre az I. katonai felmérésen. Jól látható egy malom és Adorján várának romja (Rudera) a képen. A térkép részletességére jellemző, hogy külön színnel jelöli a fa illetve kő házakat, hidakat. Forrás : vakond.hu 

Szentimre Sintimreu 

Szentimre Sintimreu 



 Forrás : panoramio.com 


http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/szentimre/uploads/lovaskocsi.JPG
  

 Forrás : szentimre.mindenkilapja.hu  

 

 

Szili Katalin  Hegyközszentimrén


 

Szent Imre Milleniumi Emlékév - Felvonulás 

 

Szent Imre Milleniumi Emlékév - Istentisztelet


 

Szent Imre Milleniumi Emlékév - Koszorúzás


 

Szent Imre Milleniumi Emlékév - Alapkőtetétel



Szent Imre Milleniumi Emlékév - Szabadtéri műsorok


 

Szent Imre Milleniumi Emlékév- István ,a király - rockopera

Az albumok megnézhetők a salard.ro

 

Nézzem meg Hegyközszentimrét a Google Streeet Viewen a instantstreetview.com-n '

 

 

Térképen 

 




Fotók Hegyközszentimréről a Google Street Viewen




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése