2014. november 1., szombat

Hallowen milyen ünnep ?

Pumpkin projection.jpg 
A halloween szimbóluma, a töklámpás (Jack-o'-lantern).Forrás : hu.wikipedia.org

Mindenszentekről és a Halottak napjáról szinte mindenkinek a temető jut eszébe,mert ezekben a napokban nagyon sokan mennek virággal,gyertyával,mécsessel a rendbe tett temetőbe szerettei sírjához. A Bihari Hegyközben is hasonló a szokás.A Mindenszentek ünnepéről bővebben olvashat a hu.wikipedia.org-n , Halottak napjáról a hu.wikipedia.org-n. 


 Gyermekkoromban szokás volt ősszel a kivájt tökbe helyezni gyertyát vagy mécsest,mely messze világított este és félelemmel töltött el bennünket.Az utóbbi években nagyon elterjedt a Hallowen ünnepe.Eddig szinte ismeretlen ünnep volt a számunkra.Az új ünnepnek leginkább a kereskedők örvendenek,akik nagy hasznot tesznek zsebre a Hallowen és más ünnepekkor. Hallowen milyen ünnep? Röviden összefoglalva: "halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep".

Mit olvashatunk a Wikipedián?" Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányokkísértetek és egyéb démonok ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jeibeltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.kereszténység terjedésével az ókerkeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így a egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 800-as években „a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember” emléknapját november 1-re helyezte át"
Teljes cikk : hu.wikipedia.org
További információk : edenkert.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése