2014. december 7., vasárnap

Borbély Gábor partiumi helytörténész

Borbély Gábor helytörténész emlékére ajánlották a Bihari Hegyköz I. kötetét az írók.Ki volt Borbély Gábor ? Partiumi helytörténész (1948–2009).Dukrét Géza írja Borbély Gáborról :
borbely 
 Borbély Gábor.Forrás : erdelyigyopar.ro


61 éves korában elhunyt Borbély Gábor, az Érmellék polihisztora.
1948. augusztus 2-án született Biharfélegyházán. Iskoláit szülőfalujában és Nagyváradon végezte. 1971-ben oklevelet szerzett a Marosvásárhelyi Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom szakán. Ezt követően a Sinteza vegyipari üzemnél dolgozott 1999-ig, nyugdíjazásáig.
Már fiatal korától kezdve foglalkozott a népi kultúrával. Tanulmányozta a népszokásokat, kutatta az érmelléki falvak helytörténetét, foglalkozott a települések épített örökségével, mindenütt felhívva a figyelmet a műemlékvédelemre.
Két évvel ezelőtt fejeztük be közösen a magyarországi kiadás előtt álló Bihar megye kastélylexikonát. Az idén jelent meg több évtizedes kutatómunkájának gyümölcse, a Szőlő és bor az Érmelléken című helytörténeti és néprajzi kötete, amelyben oly nagy szeretettel és tisztelettel ír az ottani emberek életéről, szokásairól, népművészetéről. Klasszikus példáját nyújtja annak, hogyan kell ismertetni és megszerettetni épített örökségünket. Már szinte elkészítette szülőfalujának, Biharfélegyházának monográfiáját is és előkészítette újabb kötetének megírását, a fekete-Körös-völgyi magyarság történetét. Sajnos ezek befejezését súlyos betegsége megakadályozta.
Meg kell említeni, hogy nem csak Nagyvárad és az Érmellék, de egész Erdély kitűnő ismerője volt. Számos kirándulócsoportot vezetett, főleg a határon túlról, Erdély történelmi városain és hegyein át, részletesen ismertetve azok műemlékeit és hagyományait. 1991-ben tagja volt annak a nagyváradi küldöttségnek Gyergyószárhegyen, ahol újraalapították az Erdélyi Kárpát-Egyesületet. Ugyanakkor alapító tagja volt 1991-ben az EKE Bihar Megyei Osztályának. Ezt követően segített letenni a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság alapjait. ő volt mindkét egyesület szürke eminenciása. Ott segített, ahol tudott, de nem vállalt el semmilyen felkínált funkciót. Nyugodtan állíthatjuk, hogy hatalmas tudásánál talán csak a szerénysége volt nagyobb. Munkájának elismeréseként 2006-ban megkapta a Fényes Elek-díjat.
2009. szeptember 6-án hunyt el. Halála mélyen megrendített bennünket, óriási űrt hagyott maga után. Nagy veszteség érte a néprajzi és a helytörténész társadalmat. Sokoldalú tudásával és szerénységével példaképül szolgál mindannyiunk számára.
Nyugodj békében, drága barátunk. Szívünkben mindig élni fogsz!
Teljes cikk : erdelyigyopar.ro  

Péter I. Zoltán az egyik cikkében lebúcsúzott Borbély Gábortól a varad.ro-n. 

Borbély Gábor, Csernák Béla: Bihar
Az egyik műve Bihar község történetéről szól a Partiumi füzetek sorozatban.Bővebb információ : antikvarium.hu 

Borbély Gábor munkásságáról olvashat az udvardy.adatbank.transindex.ro-n '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése