2015. december 7., hétfő

Évzáró kuruc-közgyűlés Hegyközszentimrén

Kiss Géza tárogató-muzsikával járult hozzá az ünnepséghez. A szerző felvétele 
 Kiss Géza tárogató-muzsikával járult hozzá az ünnepséghez. A szerző felvétele 

"Évzáró közgyűlést tartottak szombat este Hegyközszentimrén a hagyományőrző kurucok, amikor már a jövő évi tevékenységek terveiről is szó esett." - írja Rencz Csaba az erdon.ro-n.

Teljes cikk :
"Mozgalmas esztendőt tudhatnak maguk mögött a Vay Ádám és a Bóné András hagyományőrző kurucezredek tagjai, állapíthatták meg ezek vezetői azon az évzáró közgyűlésen, melyet szombaton este tartottak meg Hegyközszentimrén. A helyi iskola egyik közösségi termében Gellért Gyula ny.lelkész, hagyományőrző ezredes köszöntötte a megjelenteket, előbb Kucharszki Zoltán helyi lelkésznek adva szót, aki rövid áhítatban kért áldás a tevékeny hagyományőrzőkre és segítőikre. A továbbiakban Kiss Géza kántor tárogatón öt dalt szólaltatott meg (Ó,én édes jó Istenem; Elindultam szép hazámból; A csitári hegyek alatt; Krasznahorka büszke vára; Csínom Palkó), melyeket énekeltek is a terített asztalok mellett helyet foglalók, majd az előadót meg is hívták: a későbbiekben is gazdagítsa művészetével a hagyományőrző eseményeket.
Beszámolók
Dr.Nagy Miklós, Szalárd községi polgármester is köszöntötte a megjelenteket, majd Gellért Gyula a Vay-ezred, míg Adorján Csaba h.őrző ezredes a Bóné-ezred 2015-ös tevékenységi beszámolóját olvasta fel. Ezekben érthető módon sok volt az azonos elem, hiszen számos eseményen közösen vettek részt (ezek nagyrészéről lapunkban is beszámoltunk). Ugyancsak közös vonás, hogy mindkét alakulat elsődlegesnek tekinti a hagyományőrzés mellett az ismeretterjesztést, a közösségi és nemzeti érzés erősítését, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán történnek az események. Természetesen szó esett már a 2016-os eseménynaptárról is, melyben szintúgy ott lesznek a nemzeti ünnepek megemlékezései, a közös ünnepélyek és lovasversenyek, előadások.
Dicséretben bőkezű
A hagyományőrzők megfogadták Dale Carnegie amerikai író, kommunikációs szakember tanácsát, miszerint: “Légy szívélyes az elismerésben és a dicséretben bőkezű”, és oklevelekkel, emléklapokkal ajándékozták meg azokat, akik kiemelkedő módon vették és veszik ki részüket a hagyományőrzésből és a hagyományőrzők támogatásából. Megfogalmazódott, hogy a szerveződéseiket egyesületként bejegyeztessék, hivatalos működési formát adva nekik. A közgyűlést közös vacsora zárta, melynek elfogyasztása közben természetesen a mögöttünk lévő évben gyűjtött emlékek jókedvű felelevenítésére is sor került."
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése