2016. január 14., csütörtök

Szalárdi Pitypang Néptánccsoport : „Csillagozni készülünk király udvarába…”

csillagozni (5) 
"Ezzel a mottóval indultunk útnak ismét a szalárdi Pitypang Néptánccsoporttal, hogy az adventi időszakban köszöntsük a település lakóit, népies betlehemes játékunkkal, hirdetve a karácsonyi örömhírt. Az idén is folytatjuk ezt a hagyományőrző tevékenységet, bejárva a községet és különböző intézményekben és a környező településeken népszerűsítve a betlehemezést, azt a népszokást, ami ősi magyar kultúránk része, a közösségi kultúra része, ezen kívül fontos néprajzi elemek, az egyházi dallamok és az irodalmi nyelvezet megőrzője." - írja a Reggeli Újság.

Több mint egy hónappal maradtunk el az eseménytől,de így is élvezhető a szalárdi Pitypang Néptánccsoport fellépése.Ezt olvashatjuk a cikkben:  "
Az előadásunk egy drámajáték, egy harminc perces derűs, népies, karácsonyi betlehemes játék, amely népi tánccal, népdalokkal és népies hangszereléssel van fűszerezve. Mind a harminc táncosunk részt vesz az előadásban, óvodáskortól tizenöt éves korig, nagy odaadással készültek és bújtak a különböző betlehemes szerepekbe. A betlehemezés a bibliai üzenet dramatikus megfogalmazása, ami mindig az adott kor embere számára közvetíti az eredeti üzenetet, Jézus születésének örömét. Ezt az üzenetet megpróbáljuk teljes odaadással közvetíteni Szalárd község lakóinak.A készülődést már hetekkel a bemutatás előtt elkezdtük. Jelmezeket, díszletet, kellékeket készítettünk, népi énekeket és táncokat tanultunk, amelyeket népi hangszerekkel színesítve adunk elő. A táncok tanulásában segítséget kaptunk Szerefi Ilonától, akinek ezúton is köszönjük munkáját."
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése