2019. január 16., szerda

Borsi Levente lett a falugazdász a Hegyközben

 
A határon túli minta alapján az itteni magyar közösségekben is kibontakozik a falugazdász-hálózat kiépítése.Forrás : Bihari Napló 


"Erdélyben sokan még ma sem tudják, mit is takar valójában az a kifejezés, hogy falugazdász. Nálunk még jelenleg is gyermekcipőben jár az a kezdeményezés, amely Magyarországon már jó ideje beindult, és jól működő hálózatként fejti ki tevékenységét." - írja a Bihari Napló az Érmelléki Gazdák Egyesülete közleményét idézve.A legfontosabb hír,Borsi Levente lett a falugazdász a Hegyközben.Idézetek a cikkből :  

"Az Érmelléken Laskovics István, a Hegyközben pedig Borsi Levente segíti dűlőre vinni a két vidék gazdáinak ügyes-bajos dolgait. Mindketten agrármérnökök, a Partiumi Keresztény Egyetemen végeztek, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karának kirendelt szakán.

A hálózat mostani kibővítését megelőzően a magyar kormány számos szakmai előadással, tanulmányúttal segítette az EMGE-Szövetséghez tartozó gazdaszervezeteket, így az érmellékieket is, amelyeknek köszönhetően kinőtték magukat azok a megfelelő személyek, akik fel tudják vállalni egy közösség, egy életforma gondjait, bajait, segíteni tudnak kiigazodni a mai világ dolgaiban azoknak, akik mezőgazdaságból, állattartásból szeretnének megélni, illetve megmaradni a szülőföldjükön. Az anyaország határán kívül rekedt magyarság több mint fele vidéki térségekben él, és hozzávetőlegesen a harmaduk a földből próbál megélhetést teremteni magának. A tapasztalat az, hogy a magyar gazdákhoz egyáltalán nem, vagy nem kellő mértékben jutnak el a munkájukat segítő információk. Ez egyrészt az államnyelv, kis mértékben a modern információs technológiák nem megfelelő szintű ismeretéből, másrészt abból fakad, hogy eddig nem volt megfelelő érdekképviselete a kis- és középgazdálkodói rétegnek, illetve nem volt kiépített, a magyar gazdák szakmai tájékozódását szolgáló intézmény.

 
Hegyközben, a 2013-ban végzett agrármérnök, Borsi Levente maga is gyümölcstermesztéssel foglalkozik Siterben, így nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is átlátja a kisgazdálkodók lehetőségeit, és örömmel állt be abba a „hivatalba”, amit rábízott a gazdaegyesület. Jelenleg éppen azon dolgozik, hogy számba vegye azokat a gazdákat, akiknek a boldogulását „szemmel kell tartania”. Felméri és kimutatásokat készít azokról a területekről, amelyeken gazdálkodói tevékenység folyik, hogy pontos rálátása legyen a hegyközi kistermelők helyzetére.

Borsi Levente hatáskörébe Hegyközcsatár, Tóttelek, Siter, Hegyközújlak, Hegyközpályi, Hegyközszáldobágy, Bors és Szalárd tartozik.Akik fel szeretnék venni a kapcsolatot Borsi Leventével, azok a 0720–675–365 telefonszámokon tehetik meg." 

Teljes cikk : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése