2019. április 7., vasárnap

Megszűnő buszjáratok a Hegyközben?Van megoldás?'

 
Buszjáratokat szüntettek meg.Illusztráció.Forrás : Bihari Napló


"Drasztikusan csökkent a buszjáratok bérleteseinek száma és erre, illetve a költségek növekedésére hivatkozva szűnt meg több buszjárat a Hegyközbe. Talán közbelép az OTL." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.A cikk tartalma sok utazót érdekelhet, mert aktuális hegyközi helyzetről számol be.Az önkormányzatok vezetői megpróbálnak megoldást találni.Miről van szó? 

"A hegyközi települések buszközlekedését bonyolító cég több járatot is megszüntetett április elsejétől. Ez sokak elégedetlenségét kiváltotta, Hegyközcsatár és Hegyközpályi elöljárói a hét elején egyeztetéseket is végzetek már az ügy rendezésére. Somogyi Lajos, Pályi RMDSZ-elnökea Bihari Napló kérdésére elmondta, hogy a megszüntetett járatokat eddig használók számára lehetetlenné vált a délutáni bejutás Váradra, illetve az onnan visszatérés. A járatokat üzemeltető cég arra hivatkozik, hogy emelkedtek a költségei (fizetések, üzemanyagár), miközben a korábbi 420-ról 164-re esett vissza a bérletesek száma, a két községben összesen. Álláspontjuk, hogy ha a Helyi Tanács fizeti a kiesést, visszaállítják a járatokat, sőt, ha fizetik, akárhány járatot is indítanak. Megoldás keresésére felkeresték a megyeközpont Helyi Közlekedési Vállalatát (OTL), árajánlatot kértek tőlük is az eddigi járatok üzemeltetésére, ha ezt megkapják, annak tükrében intézkednek tovább. Az igény alátámasztására aláírásgyűjtés is indult, ami Somogyi Lajos szerint nem sokat fog nyomni a latba, mivel üzleti kalkulációról van szó.

Veszteséges útvonal

Bónisz Sándor, Csatár polgármestere tovább árnyalta a képet, a fentieket kiegészítve azzal, hogy a buszjáratok veszteségességéhez nagyban hozzájárul az is, hogy nincsenek utasok, pontosabban nagyon sokan választják a buszok helyett a magánfuvarozókat, akik a buszok indulása előtt jelennek meg a megállók környékén, illetve sok munkáltató már maga fuvarozza munkásait, esetleg járművet bocsát rendelkezésükre. A polgármester kifejtette: a lakosoknak azt kellene megérteniük, hogy ha nem a buszt választják, akkor a buszjárat veszteséges, az üzemeltető pedig üzleti szempontok alapján megszünteti. Hozzátette: a Tóttelek, Síter, Sítervölgy szakasz a legkényesebb, attól ódzkodik minden fuvarozó leginkább. Azt, hogy a Helyi Tanács anyagilag hozzájáruljon a költségekhez, nehezen kivitelezhetőnek tartja, hiszen az adminisztrációs lépésekhez kötött, ehelyett ő is azt szorgalmazná, hogy az OTL felé nyissanak. Utóbbitól, mint már említettük, jövő hétre várható árajánlat, utána várhatóak további lépések." 

Forrás : biharinaplo.ro 

Útvonal térképen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése