2013. július 23., kedd

A Hegyköziek Nándorfehérváron

"Sok embernek teljesült régi álma szombaton, július 13-án amikor száz turistából álló csoport Nagyváradról, Pályiból, Száldobágyból, Újlakról, Csatárból indult útnak, Katona János hegyközpályi református lelkipásztor szervezésében, hogy felkeresse a magyar történelem egyik végvárát, Nándorfehérvárat, ahol Hunyadi János legyőzte a túlerőben lévő török csapatokat megakadályozva így azok bevonulását Európa belsejébe. 

A nándorfehérvári diadal volt egyébként Hunyadi János (1407 körül – 1456. aug. 11.) utolsó nagy győzelme. E sikerben az itáliai születésű ferences, Giovanni di Capistrano (Kapisztrán János, 1386-1456) és keresztesei, valamint Szilágyi Mihály is tevékeny részt vállalt. A II. Mohamed (Mehmed) szultán által vezetett török csapatok a vereség után szinte Szófiáig futottak.
Az ostrom emléke a III. Calixtus pápa által (egyébként még az ostrom előtt) elrendelt déli harangszónak köszönhetően a mai napig nem merült feledésbe. Az egykori Nándorfehérvár, a másfélmilliós Belgrád ma Szerbia fővárosa, nem sokkal előtte ömlik a Tisza, majd pont a várnál a Száva is a Dunába. A két folyó találkozásánál, 138 méter tengerszint feletti magasságban, egy kb. 50 méter magas sziklaszirten áll az ősi várnegyed.
A kora reggeli indulást követően a csapat az 1989-es forradalom kirobbanásának fővárosa, Temesvár központjában, lévő parkban fogyasztotta el a jól megérdemelt reggelit, majd folytatva utunkat dél multával megérkeztünk úti célunk végállomásához Belgrád várához. Útközben Katona tiszteletes mind a két buszon elmesélte Nándorfehérvár magyar történelmi vonatkozását, a híres török verő Hunyadi János diadalmas győzelmét és azt hogy miért is szólnak a harangjaink déli 12 órakor. A híres várat elképzelésünket felül múlva újította fel a szerb állam. Ez egy igazi turista csalogató, hiszen ott jártunkkor több európai nyelven beszélő látogatóval találkoztunk, de a várban lévő impozáns étteremben éppen lakodalmat tartottak, hallhattuk a híres Surda dalt is."
Teljes cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése