2013. július 22., hétfő

Bihar vármegye

Nagyon fontos lehet a szülőföld története sokak számára.Így van ez a Partiumban levő Bihar vármegyével kapcsolatban.Vajon ismerjük Bihar vármegye történetét.Lehet igen,lehet nem.Olvassa el mit ír Bihar megyéről a Wikipédia és Orendt Mihály.



Bihar megye (románul Județul Bihor) Románia észak-nyugati részén található. A Partium részét képezi. Északon Szatmár megye, keleten Szilágy, Kolozs illetve Fehér megye, délen Arad megye határolja, nyugatról Magyarországgal szomszédos. A megye székhelye Nagyvárad 205 077 lakossal.
Bihar megye címere

A megye összterülete 7544 km². Fontosabb földrajzi tájegységek a megyében: Nyugati-alföld (Câmpia de Vest), Nyugati-dombvidék (Dealurile de Vest), Réz-hegység (Munții Plopișului), Király-erdő (Munții Pădurea Craiului), Bihar-hegység (Munții Bihor) és részben a Vlegyásza-hegység (Vlădeasa).
Trianonig a Magyar Királyság része, előzménye Bihar vármegye egyidős a magyar királyság megszületésével. A királyi magyar vármegye 1918-ban 17 járásból állt, 10657 km² területen, ebből Románia 7874 km² kapott. A két világháború között a megye északi részét Szilágyhoz, a Királyhágó mögötti két falut Körösfeketetó, Királyhágó Kolozshoz csatolták, 1940-1944 között a megye északi és nyugati része (Nagyvárad, Nagyszalonta, a Sebes-Körös és a Berettyó völgye) visszatért Magyarországhoz, a maradék romániai Bihar székhelye Belényes lett. 1952-1968 között a megye Kőrös (Crișana) tartomány törzsterületét képezte (ez hét rajonból állt). 1968-tól, történelmi Béli járása Arad megyei elcsatolásától eltekintve visszaállt az 1952-es állapot.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

"A korai Magyarország trónörökösének hercegi birtoka az ún. dukátus volt. Ez a dukátus három elkülönülő tömbből állt, ezek egyike Bihar körül terült el, a másik Nyitra körül, a harmadik pedig az Al-Duna mellett volt. A bihari dukátust valószínűleg Árpád örököse "- írja a cikk szerzője Orendt Mihály.
Teljes cikk : biharihegykoz.5mp.eu

Szerző : Orendt Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése