2015. szeptember 27., vasárnap

Hegyköztóttelek római katolikus templomának harangjai

 
Harangok balról jobbra: Lélekharang, 1925-ben öntött közép-harang, 1932-ben Temesváron öntött nagyharang.Fotó : Homonnai Gábor

"A harangok nagyon közel állnak hozzánk, hisz naponta halljuk zúgásukat s mégis helytörténeti munkákban kevés adatot találunk a települések harangjairól. Nem régen határoztam el, hogy megpróbálok egy rövid ismertetőt írni a tótteleki harangokról." - írja Homonnai Gábor.

A cikk szerzője leírja részletesen a római katolikus templom harangjainak történetét,sőt a templom történetével is megismerkedhetünk. Részlet a cikkből : 
"A török uralom után mintegy 100 éven át néptelen Tótteleket 1782-ben gróf Kollonits László püspök 40 katolikus szlovák családdal újratelepítette, a település a nevét ugyanakkor nem innen kapta. 1788-ban már önálló plébániája volt, e mellett egy kisméretű, fatornyos, zsindellyel fedett temploma is volt. A képen látható mai templom Lajcsák Ferenc váradi püspök hozzájárulásával épült 1832 és 1834 között. 1834. október 12-én maga a püspök szentelte fel. A templom védőszentje Szent József, Jézus nevelőapja. Az építmény egy kisebb dombocskán áll, teljes magassága 30 méter.

Külön ki lehet emelni azt a névsort,melyen szerepelnek az adományozók nevei.Hálásak lehetünk nekik,mert így lehetett új harangot önteni.Homonnai Gábort meg lehet dicsérni,mert nagyon hasznos a cikk azoknak,akiket érdekel Hegyköztóttelek múltja.

Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése