2015. november 21., szombat

Pálinkakóstolás, megmérettetés Hegyköztótteleken

A hegyköztótteleki baráti társaság női tagjainak egy csoportja.Fotó : Tóth Zsigmond 
"Immár második alkalommal rendezték meg Hegyköztótteleken 2015. november 14-én, szombaton este a pálinkakóstolást, amelyet akár pálinka versenynek, fesztiválnak is nevezhetünk, hiszen kilenc kategóriában harminchárom pálinkát neveztek be a résztvevők." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

 
"Iványi Ilona, aki a hegyköztótteleki rendezvények mozgatórugója, elmondta: „a pálinka kóstolás egyik fő célkitűzése, hogy bemutassuk Hegyköztóttelek és a község legjobb gyümölcsös kertjeinek üvegbe zárt esszenciáját, e mellett nem titkolt célunk, hogy hagyományteremtő szándékkal indítsuk útjára e nemes vetélkedést, melyben a helyi, illetve a környékbeli gyümölcstermesztő gazdák termékei kerülnek megmérettetésre. A pálinkakóstolás egyben verseny is, melynek célja a minőség javítása, a pálinkával kapcsolatos szemlélet pozitív befolyásolása, valamint a minőségi pálinkát főzető gazdák munkájának elismerése” – hangzott el.

Szombat este hét óra tájékán vette kezdetét a rendezvény a hegyköztótteleki kultúrházban, szép sorban érkeztek a vendégek, akiket hagyományos zsíros kenyérrel és lilahagymával fogadtak, de mindenki hozott magával még falatoznivalót, a pálinka mellett előkerültek a boros kulacsok is, majd a későbbiekben frissen sült házikolbászt szolgáltak fel a szervezők. Az est folyamán sok mintát regisztráltak ezért a zsűri elnöke Kruzslitz Imre helyi plébános úgy határozott, hogy öt csoportból fog állni a zsűri három-három taggal.
Íz, illat, szín
„Két centeket kóstolva 8–9 pálinkát úgy meg tudunk kóstolni, hogy végig képben legyünk, és érezzük az ízek közötti finom árnyalatokat. Az ízlelőbimbók nagyjából ennyit bírnak, a pálinkát, szemben például a borral, mindig le kell nyelni. Egy borról pusztán az illat alapján szinte minden információt meg lehet tudni. A pálinkára ez nem igaz. Ha nem nyeljük le, sose tudjuk meg, mennyire jó az a pálinka.” – tudtuk meg Tóth Gyula alpolgármestertől, zsűritagtól, aki nemcsak a borok, de a pálinkák szakértője is. Megkérdeztük azt is:
– Hogyan kell a pálinkát kóstolni?

– A pálinkák kóstolása, értékelése nagyon összetett folyamat, melynek alapja az érzékszerveinkre gyakorolt hatások összessége (íz, illat, szín). Értékeléskor nagyon fontos, hogy milyen a pálinkáról kialakult képünk, milyen az ízlésvilágunk, milyen készségekkel és képességekkel rendelkezünk a különböző illatok, ízek azonosítására. Fontos a pálinka fogyasztásának hőmérséklete. Egy nagyon meleg pálinka rossz érzés, míg egy hideg pálinka íztelen, semmitmondó. Első és legfontosabb „szabály”, hogy a pálinkát tegyük jó messze a frigótól. Valójában cirka tizennyolc fokosan (tulajdonképpen szobahőmérsékleten) kell „helyesen” fogyasztani. Úgy adja ki ugyanis ízét, zamatát, finom aromáját – adja a tanácsot Hegyközcsatár alpolgármestere.
Eredmények Amíg a zsűri a pálinkákat kóstolgatta addig a vendégek mulatoztak, énekeltek, bohóckodtak, amelyről a szervezők és Temfli Tamás zenész gondoskodtak. Éjfél multával megszületettek az eredmények így a kilenc kategóriában a következő I. helyezések születtek: cseresznyepálinka – Mares Ferenc, almapálinka: – Szilágyi Miklós, körtepálinka: – Zatykó Gabriella, szilvapálinka: – Nagy Mária és Csiza Árpád holtversenyben, szőlőpálinka: – Iványi Gyula, birspálinka: – Szilágyi Zoltán, narancspálinka: – Vurst László, törkölypálinka: – Zatykó Norbert és vegyespálinka: – Mares Emma. Helyezéstől függetlenül mindenki kapott egyegy emléklapot. Mindenki jól érezte magát, a jelenlévők nagyot mulattak.
   
A hegyköztótteleki baráti társaság, akik minden rendezvényen ott vannak, segítenek, szerveznek, rendeznek, ezúton szeretnék megköszönni az anyagi támogatást Vitályos Barna Hegyközcsatár polgármesterének és Formittág Leventének"
 Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

   

Fotó : Tóth Zsigmond  

Bővebben olvashat a hegyköztótteleki pálinka kóstolóról,versenyről a hegykozcsatar.lapunk.hu-n.

Válogatás Tóth Zsigmond fotóiból

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Teljes album:facebook.com

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése