2017. június 23., péntek

Síterben eltulajdonítottak,illetve eladtak 142 hektár földet?

  
PISTĂ MOTO-GP. Sătenii din Şişterea au aflat după 7 ani că păşunea le-a fost vândută unei firme. "Cei de la Primărie ziceau că o să facă pistă Moto-GP, dar după ce a cumpărat terenurile cu 452.000 lei, firma le-a girat la bancă pentru 800.000 euro", zice Miko Bela (foto), unul dintre reprezentanţii composesoratului.Fotó :ebihoreanul.ro

A Bihoreanul helyi román lapban érdekes cikk jelent meg,melyben közlik egy csoport síteri lakos feljelentését a régi Hegyközcsatár község vezetői ellen.A feljelentésben hivatkoznak arra,hogy a régi vezetés eltulajdonított 142 hektár földet,majd áron alul eladták.A cikkben olvashatunk,hogy több év múlva jöttek rá,és vannak bizonyítékaik.

A Bihoreanul megkérdezte Hegyközcsatár volt polgármesterét,aki tagadta a vádakat.Szerinte a az EMNP helyi szervezete áll az ügy mögött, leakarják járatatni.Az tény,hogy a feljelentést a Nagyváradi Ítélőszéken beiktatták,mely szerint az ügy most kezdődött.Kíváncsiak vagyunk,hogy kinek lesz igaza.
Forrás : ebihoreanul.ro

Megjelent az itthon.ma honlapon Barta Béla  cikke :
"Közbirtokossági legelőt adott el mélyen áron alul a Bihar megyei Hegyközcsatárhoz tartozó Síter területén a község RMDSZ-es volt polgármestere, és az ügyletet „törvényesítő” helyi tanács. Ráadásul a közbirtokosság épületét is lenyúlták, hogy a baráti körhöz tartozók ABC-t üzemeltethessenek benne. Legalábbis is ezt állítják a közbirtokosság vezetői.
Mikó Béla a közbirtokosság legelőjét mutatja
Mikó Béla a közbirtokosság legelőjét mutatja

A Lacz közbirtokosság még 2000-ben alakult újjá a községben, és természetes módon azonnal kérte egykori legelőinek és erdeinek visszaszolgáltatását. Összesen 142 hektárt kértek vissza, amiből a község vezetése 115 hektárt ismert el jogos kérésnek, a megyei kormányhivatal jóváhagyásával. A tulajdonjogot igazoló birtoklapok végül azonban nem kerültek a közbirtokossághoz

A nagyváradi ügyészséghez eljuttatott feljelentés szerint 2008-ban a Vitályos Barna vezette helyi önkormányzat egy rendelettel „átvette" a közbirtokosság területeinek egy részét (mintegy 38 hektárt) a község tulajdonába. Ehhez hozzácsaptak még 66 hektárt a szomszédos Hegyköztóttelek területéből, és mindezt néhány hónapot követően eladták a Sc. Anvelo Center Srl. nevű nagyváradi cégnek, mindössze 425 000 lejért. A mélyen áron alul (mindössze 4000 lej/ha.) elkótyavetyélt területre a cég azonnal bankkölcsönt vett fel. A bank a területet 800 000 euróra értékelte, ami hétszer több mint amennyiért a cég hozzájutott.

 Nem akartuk, hogy bárki börtönbe kerüljön

Mikó Béla, a feljelentés egyik aláírója szerint a közbirtokosság vezetői és tagjai évekig vártak a soha meg nem érkező birtoklapokra, és alig három éve jöttek rá, hogy a hátuk mögött kijátszották őket. Mivel nem akarták, hogy az ügyből bárkinek kára származzon, eleinte megpróbálkoztak a helyzet békés rendezésével, de elmondásuk szerint mindenütt falakba ütköztek. A polgármesteri hivataltól kikért dokumentumokat sohasem kapták meg (holott erre törvény kötelezi az önkormányzatokat), az RMDSZ által „segítségül" küldött jogtanácsos pedig inkább ellenük dolgozott – állítja Mikó.

Közbirtokossági székház helyett ABC - az iskolában

A közbirtokosságot - és ezáltal az egész közösséget - nem csupán területei illegális eladásával károsították meg, hanem egy épületből is sikerült kiforgatni őket. Az 1908-ban megvásárolt épület (képünkön) mindig is a közbirtokosság tulajdona volt, a telekkönyvi kivonatban nem is szerepel más tulajdonos. A kommunizmus idején a termelőszövetkezet boltot üzemeltetett benne, majd a rendszerváltás után a közbirtokosság ezt is visszaigényelte. 2013-ban azonban a község vezetése egy tanácsi döntéssel bérbe adta egy magyarországi cégnek, mely jelenleg is boltot és kocsmát üzemeltet benne. Az ügylet már csak azért is törvénytelen, mert a bérbeadást kimondó tanácsi határozatban az épület helyrajzi száma helyett az iskola épületének helyrajzi számát írták be.

A törvénytelenül bérbe adott közbirtokossági épület
A törvénytelenül bérbe adott közbirtokossági épület

Motorverseny pálya és politikai bosszú?

Vitályos Barna, a község volt polgármestere természetesen egészen másként látja a helyzetet. A román sajtónak adott nyilatkozatai szerint sem az épület, sem pedig a legelő sohasem volt a közbirtokosságé, hanem a termelőszövetkezet egykori alapítóié, akik nem igényelték vissza egyiket sem így jogos volt mind az eladás, mind pedig az épület bérbe adása. 

Vitályos Barna, a község volt polgármestere
Vitályos Barna, a község volt polgármestere

A volt településvezető szerint az eladott területeken a vásárló cég egy motorversenyek rendezésére alkalmas pályát akart építeni, csak a német befektető időközben elhunyt, így a tervből nem lett semmi. Elmondása szerint az egész ügy hátterében az Erdélyi Magyar Néppárt helyi tagjainak rosszindulata áll, és ő sohasem volt tisztességtelen egész életében. A közbirtokosság tagjai minden esetre hivatali visszaélés, közokirat hamisítás és korrupció miatt tettek feljelentés a nagyváradi ügyészségen."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése