2013. július 23., kedd

Siter

Siter (románul Șișterea) falu Bihar megyében, Romániában.Nagyváradtól 21 km-re, Hegyközcsatártól 6 km-re északra található. Jelenleg Hegyközcsatár közigazgatási fennhatósága alá tartozik.
Környező települések: Észak-keletre Alsótótfalu (7,6- 5,4), dél-keletre Sitervölgy (4,6- 3,5), nyugatra Hegyköztóttelek (3,3), észak-nyugatra Szalárd (8,9- 8,4).
1913-ban Siter részei voltak Bangétamajor és Harasztpuszta telepek. 1944-ben Harasztpuszta és Törökhalál telepek tartoztak hozzá.

Névváltozatok

1291-1294: villa Suhtur, Sehtu; 1332: sacerdos de villa Sehechter; 1333: Gethus (Séthus); 1334 Gehter (Sether); 1336: Sehter; 1421: Sehther, Sether; 1489: Seyther; 1599: Seyter; 1692, 1800: Siter; 1828: Sistyir; 1851: Siter;

Az 1900-as évek legelején

Ady Endre, még kezdő nagyváradi hírlapíró korában megjelent egy szentesi vonatkozású verse "Sima úr telepít" címmel. A vers abból az alkalomból született, hogy Sima Ferenc a Bihar megyei Siterbe, száz szentesi család telepítését szervezte. Az 1848-as párt színeiben politizáló Sima Ferenc gazdasági vállalkozásaival csődbe jutott. Politikai ellenfelei még siettették is tönkrejutását. Miután helyzete itthon tarthatatlanná vált, Amerikába távozott. Ady Endre verse ebben a Sima körüli botrányhangulatban jelent meg a “Nagyváradi Szabadság” című Tisza-párti, szabadelvű lapban 1900. március 25-én Dyb. aláírással.

A siteri műemléktemplom és falképei


Református templom
A Nagyváradtól észak–északnyugatra fekvő Hegyköz vidékének egyik legérdekesebb, számos meglepetést rejtő műemléktemplomát 2002-ben kezdték el kutatni, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatását elnyerő helyreállítást előkészítendő. Az alaprajzi elrendezésből és a XVIII. századtól fogva számon tartott falképek jelenlétéből ismert volt középkori eredete, bár ezt csak az épület keleti felével kapcsolatban feltételezték.
Siter temploma a tiszántúli református püspök Hunyadi Szabó Ferencnek egy 1794-ben megjelent művében szereplő leírással vonult be a művészettörténeti irodalomba. Hunyadi számára Síter elsősorban a templomban már akkor ismert falképeknek köszönhetően került etimológiai tárgyú példázatai sorába, de emiatt keltette fel később Révész Imre, Lugossy József és Rómer Flóris érdeklődését is.
A falu valószínűleg már 1395-től az egész középkoron át a XVIII. századig a Csáky család birtokában marad, bár birtokosként szerepel itt a későbbi fejedelem, Bocskai István is 1599-ben. Az egyházközség a kegyurak református hitre térését valószínűleg azonnal követte 1558 körül s a később a rekatolizált Csákyak faluja meg is maradt döntőrészt reformátusnak a hódoltságot követően is.
Tovább : hu.wikipedia.org

A siteri református műemléktemplom története - Szerző : Emődi Tamás .Olvasható : sites.google.com 

Siter műemléktemploma madártávlatból

A síteri református templom legérdekesebb eleme a cibórium azaz az oltárépítmény, mely a Kárpát-medence középkorai templomaiban rendkívül ritka. Ezen kívül egyetlen XV. századi van még a Pozsonyhoz közeli Dunahidas római-katolikus templomából.

Videó : tudositok.hu 

Magyar falu, Bihar vgyében, hegyes vidéken, Váradhoz 1 1/2 órányira, 980 ref. lak., s anyatemplommal. Határa 2800 hold, mellyből urb. szántó 726, hivatalnokoknál 72, rét 242, hivatalnokoknál 24, majorsági szántó 240, rét 240, közlegelő 60, szőlő 200, erdő 1000 hold. Agyagos földje nehéz mivelésü; de bora, gyümölcse sok, sőt gesztenyét is bőséggel termeszt. Birja gróf Csáky Antal.
Forrás : kislexikon.hu 

Kattintson a siteri időjárásra ' 
Hamarosan a biharihegykoz.5mp.eu 

Fotók Siterről


 


Bangéta tó 


Gesztenye Fesztivál a siteri halastónal

 

Emlékezés a síteri rezesbandára
Ha esküvő volt Hegyközben,akkor az elképzelhetetlen volt a síteri rezesbanda nélkül.Lehet,hogy nem a leghelyesebben írom le az elnevezést,de az emlékeimbe ez maradt meg.Mint gyermek nagyon örvendtem,amikor meghallottam a síteri rézbandásokat. Nagy élmény volt őket hallgatni.A magyar nótákat úgy játszották,hogy a mai napig a fülembe cseng a zenélésük.Ha szombat volt és lagzi volt ,akkor déltől már vártuk hogy a síteri rézbandások rázendítsenek.Ha jó idő volt,akkor messzire elhangzott a zenéjük . Ha Csatárban volt az esküvő,akkor sokszor a református vagy a katolikus templom környékén tartózkodtunk mi gyerekek.Nagy érdeklődéssel hallgattam őket.
Teljes bejegyzés : groups.google.com
 Térképen
 


Nagyobb térképre váltás

1 megjegyzés: