2014. április 28., hétfő

A Kiskalota vidéke - ma Bihari Hegyköz és vidéke

Hihetőleg korábban várföld volt az a terület, melyen a 13. század második felében akkori birtokosa, bizonyos Benke, a róla nevezett Benkefalvát megalapította.A tatárjárásban gazdáját vesztett Szentimrével együtt a váradi püspökség szerezte meg.
   A hegyek lábánál elterülő síkságra, valamint a síkra néző lejtőkre épült községek a váradi egyház birtokába kerültek. A falvak alapját itt is a királyi uradalom rakta le s az új gazdák az ispánság törzsbirtokait annyira benépesült állapotban kapták meg, hogy századokon át tartó birtoklásuk alatt alig egynéhány kisebb települést hoztak rajta létre. Ez a terület a királyi ispánságnak és még előbb a magyarok által itt talált szervezetnek a törzse volt.
   Feltételezhetjük tehát, hogy a honfoglalás korában is itt volt legsűrűbb a lakosság. A Bihar mellett ma is meglévő földvár már a honfoglalás előtt védelmi és szervezeti központ, mivel pedig Szent István, ahol lehetett, a régi alapokon épített tovább, Bihar lett a Körösök közti királyi birtokok középpontja, az egyházi igazgatás első székhelye. Neve a magyarban és bolgár-törökben is használatos bolgár-szláv személynév.
   Bolgár-szláv néptöredék alapította a Bihar mögötti dombok közé húzódott Csatárt. Neve a szláv sĉitary szóból jön, ami pajzskészítőket jelent. Első lakói a közeli várban szolgáló fegyverkovácsok lehettek. A bihari vár felett emelkedő lejtőket a magyarságnak már katonai okokból is igen korán meg kellett szállnia - írja Orendt Mihály a cikkében.
  

Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése