2014. április 5., szombat

Latabár - Lathabar

 
Forrás : hegykozcsatar.lapunk.hu - Orendt Mihály

Erdők s hegyek közé szorult kis település, mely a XIII-ik század végén tizenöt kepe püspöki tizedet fizetett, temploma téglaépítésű volt. Nevében a Latibor személynév van megörökítve, mely a középkorban igencsak divatos volt. Első ismert birtokosa - a IV. László korából ismeret Miklós vajda (Pál fia) volt. A vajda hatalmaskodásai miatt a király egyéb Bihar megyei birtokaival együtt elkoboztatta tőle. Az okozott károkért birtokait a váradi püspöknek és káptalannak ítélte oda. Így jutott Latabár is a váradi püspök birtokába, hol 1557-ig meg is maradt. A kis község, bírája 1576-ban Konczos Pál volt lakosai között pedig megemlítették, Barabás Mátyást és Konya Gergelyt is. Báthory Kristóf erdélyi vajda 1589-ben nyerte el a latabári birtokot, valamint ugyanebben az évben Salház pusztát is. (gróf Károlyi oklevéltára III. 274.). A kereki uradalomhoz ekkor a következő helységek tartoztak: Bedes, Furta, Konyár, Pályi, Latabár falvak. A korábban Latabár-pusztaként említett települést ekkor már faluként szerepel.
Forrás : hu.wikipedia.org 

Fájl:XVI sz. Csatar es kornyeke.jpgForrás : hu.wikipedia.org

Nevében a Latibor személynév van megörökítve, mely a középkorban nagy kelendőségnek örvendett. Első ismert birtokosa a IV. László korából ismeretes Miklós vajda, Pál országbíró fia, de akitől hatalmaskodásai miatt a király egyéb Bihar megyei birtokaival együtt elkoboztatta, s azon károkért, melyeket a váradi püspöknek s káptalannak okozott, ezeknek ítélte oda. Így jutott a váradi püspök birtokába, hol 1557-ig megmaradt - írja Orendt Mihály a cikkében
   
Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu 

A Lotibar, Latibar (1202–3/500 k.,1221/550, ÁSz. 482) személynévből alakult ki (vö. FNESz. Latabárpuszta) metonimikus névadással, és birtoklást fejezhetett ki. JAKÓ feltevése szerint elképzelhető, hogy az 1221-es váradi tüzesvaspróba-lajstromban is szereplő Latibar vitézről vehette nevét a falu (i.m. 68, 289). 
Forrás : mek.oszk.hu 
 
Latabár felé visz az út .Forrás :  instantstreetview.com

Térkép 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése