2015. január 30., péntek

Hegyközszáldobágyi Református templom

 
A Nagyváradtól 5 kilométerre fekvő település első írásos említése a Váradi Regestrumban volt 1226-ban, Scaldubag néven, majd 1236-tól Zaldubag. A Száldobágy helynév a magyar nyelvemlékbeli száldob – hársfa – főnév származéka, tulajdonképpeni értelme hársfákkal benőtt hely. A Hegyköz- előtag a Bihari-Hegyköz tájegységre utal.
Mivel 1802-ben a falu legnagyobb része leégett, a mai református templom 1833–1834 között épült, klasszicizáló barokk stílusban. Az egyhajós, faros nyeregtetős istenháza nyugati homlokzata előtt áll a torony, amelyet mindkét oldalán enyhe hajlású, homorú kiugrás köti össze a hajóval. E kiugrást volutás vonalú, de négyzetesen végződő falazat koronázza. A torony lizénás-tükrös díszítésű, sarkai lekerekítettek. A toronyfeljárat kívül, a torony jobb oldalán található. A templom torony alatti bejárata egyenes lezárású, fölötte ovális világítóablakkal. Az első emelet tükrében ovális, zsalus ablak látható. A felső emelet négy oldalán zárókővel díszített, keretelt, félköríves záródású zsalugáteres ablakok nyílnak, alattuk könyöklőpárkány található. A torony koronázópárkányának mezejében elhelyezett óra kerek számlapját a párkány felső és alsó tagjai ívelten követik, kialakítva így a jellegzetes barokk órapárkányt. Hegyes, sokoldalú toronysisakkal rendelkezik. A hajó külső fala dísztelen, félköríves záródású. Ablakai enyhén szegmensíves záródásúak. Déli oldalához portikusz kapcsolódik, amelynek nyugati oldalbejárata van.
Az eredeti bejáratot lecserélték. A torony alatt rövid, boltíves, belül szegmensíves záródású átjáró vezet a bejárathoz. A templomhajó síkmennyezetű. Keleti vége félköríves záródású, melyen nagy ovális ablak látható. Két karzattal rendelkezik. Egyszerű szószéke az északi oldalon helyezkedik el.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.

Cím :  Hegyközszáldobágy 80. szám

Forrás : muemlekem.hu
 
Forrás : muemlekem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése