2015. január 29., csütörtök

Hegyköztótteleki Szent József plébániatemplom

 
A település első írásos említése 1272–1279-ből származik, villa Totthelek – Thothelek néven, majd 1291-ben Touttelukként jelenik meg. A személynévként is alkalmazott magyar tót népnévnek és a telek – szántásra alkalmas, trágyázott föld – főnévnek az összetétele. A Hegyköz- előtag a tájegységre utal.
A Szent József tiszteletére felszentelt istenháza 1832–1834 között, klasszicista stílusban épült. Az egyhajós templom tornya a nyugati homlokzata elé épült. Keskenyebb szentélye egyenes lezárású, lábazatos, a nyugati homlokzat és a torony széleit lizénák díszítik, amelyek övpárkányba futnak.
A torony szélei lekerekítettek, az alatt levő főbejárat egyes záródású, fölötte félköríves, könyöklőpárkánnyal ellátott ablak helyezkedik el. A hajó koronázópárkánya ráfut a nyugati homlokzatra, körülöleli a tornyot is. A párkány fölötti tükörben félkör alakú, zsalugáteres világítóablak, a felső emelet minden oldalán pedig félköríves záródású, zsalus ablak látható. Barokkos, lanternás toronysisakja alatt óraíves párkány húzódik. A toronytól jobbra és balra levő tükörben félköríves záródású, könyöklőpárkányos vakablakok vannak. A hajó oldalain, nagy félköríves tükrökben három-három egyenes lezárású ablak látható. A szentélyben csak félkör alakú ablakok vannak.
A templomhajó dongaboltozatos, a hevederek nagyméretű, fejezetes oszlopokon nyugszanak. A szegmensíves záródású szentély fiókos dongaboltozást kapott. A főoltár, amelynek két oldalát egy-egy ionfejezetes oszlop díszíti, a nagyváradi székesegyház Szent József oltárképének hű mása, ismeretlen mester készítette. A Az orgonakarzat fejezetes oszlopokra támaszkodó, szegmensíves boltozatokon nyugszik. A templom előtt feszület áll.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.

Cím : Hegyköztóttelek 85. szám

Forrás : muemlekem.hu 
 
Forrás : muemlekem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése