2015. június 6., szombat

A Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetség konferenciája

 
Fotó : Tóth Zsigmond

"A Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége szombaton, 2015 június 6-án tartotta éves konferenciáját a hegyközkovácsi református templomban, amely Forró László házigazda református lelkipásztor áhítatával vette kezdetét, aki igemagyarázatát a Róma 12: 1-2 alapozta. Az igemagyarázatot követően Török Sándor a Bihari Református Egyházmegye PSZ elnöke köszöntötte a vendégeket, jelenlévőket, előadókat, majd ismertette a nap további programját " - írja Tóth Zsigmond a Facebook oldalán.

"Elsőként Phd BODÓ SÁRA, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense - A gyászolók lelki gondozásának lehetősége, kitekintés a kollektív gyászra, a nemzet gyászára, címmel tartott előadást, amelyet mindenki nagy figyelemmel kísért, hiszen nincs két ugyanolyan ember, aki egyformán éli meg a gyászt. Az előadó elmondása szerint többféleképen éljük meg a gyászt, mivel nagyban függ attól, hogyan, miképpen kötődünk az elhunythoz, valószínű a legközelebbi mélyebben fogja megélni a gyászt. "Minden gyásznak kiváltó oka a szeretet kötődés, de tudnunk kell, hogy a személyes gyász is és a nemzeti gyász is időt igényel. A gyász ugyanakkor bátorságot kíván, hiszen minden azt üzeni számunkra, élj tovább mintha nem történt volna semmi, mert aki nem tud tovább lépni a gyászban az belebetegszik, beleragad, azért ne felejtsük, hogy mindig veszteségek között élünk és ebben a veszteségben találjuk meg életünk értelmét, győzelmét.
A gyásznak nem célja, hanem öröksége van, minden gyászban akármilyen kapcsolat is volt, van egy olyan lelki, szellemi öröksége, amivel valamit kezdenünk kell" - tudtuk meg a professzor asszonytól.
A szünetet követően dr. Tőkéczki László, történész, egyetemi tanár, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka - A református egyház, mint nemzetmegtartó erő a történelem folyamán és ma, címmel értekezett.
Nagy érdeklődés fogadta a tanár úr történelmi tényekre alapozott előadását, amint bemutatta a református egyház történetét napjainkig, a reformációt és ellenreformációt, a politizáló egyházat, de az is elhangzott miképp asszimilálódik a magyar református egyház, " Erdélyben egyes egyházközségekbe bevitték a román református liturgiát, ami azért nagy probléma, mert ezzel is gyorsítjuk az asszimilációt. Mivel vallásszabadság van csináljanak ők egy román református egyházat"- mondta a professzor.
Sok kérdés hangzott el mind a két előadása kapcsán, az előadók készséggel válaszoltak mindegyikre. A nemzeti imánk a Himnusz eléneklésével ért véget a mai együttlét, majd a házigazdák szeretetvendégségre hívták a jelenlévőket a szép tágas kultúrotthonba.

Válogatás Tóth Zsigmond fotóiból
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes album : Tóth Zsigmond Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése