2017. május 11., csütörtök

Anyák napi ünnepség Csatárban

 

„Az édesanyát senki és semmi sem pótolhatja, hiszen nincs annál nagyobb kincs, mint az anyai szeretet” – örömkönnyekkel zárult a vasárnap délelőtti anyák napi istentisztelet Hegyközcsatárban." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

"Múlt vasárnap délelőtt talán nem volt olyan ember a hegyközcsatári református templomban, aki ne hatódott volna meg az anyák napi ünnepi műsoron. A versek, énekek szívet gyönyörködtetően csengtek a felnőttek, édesanyák, nagymamák, szülők és nem szülők fülében. Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Számukra mindig mi, a gyerekek vagyunk a legfontosabbak! Ez a nap csak az övék, őket ünnepeljük, nekik mondunk köszönetet mindazért a sok szeretetért, fáradozásért, segítségért és gondoskodásért, melyet egész évben nyújtanak nekünk, gyermekeiknek. Miklós Csaba Péter lelkipásztor az ünnepi istentisztelet igemagyarázatát Pál apostolnak a 2. Timóteus 1,12–14re alapozta: „mert tudom, kinek hittem, és bizonyos vagyok benne, hogy ő az én nála letett kincsemet meg tudja őrizni ama napra. Az egészséges beszédeknek példáját megtartsd a miket én tőlem hallottál a Krisztus Jézusban való hitben és szeretetben. A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennük lakozó Szent Lélek által” – szóltak a Szentírás szavai. 

Gondoskodó szeretet
A lelkipásztor az anyák nélkülözhetetlen szerepét példázta a társadalomban, akik kapcsolópontok Istenhez. „Anyák napja van, amikor megköszönjük a Jóistennek azt a drága kincset, amelyet adott nekünk, az édesanyát, azt a gondoskodó szeretetet, amellyel felnevelt bennünket. Aki még teheti, megköszönheti azt a drága gondoskodást, szeretetet, amellyel elhalmozott bennünket, aki nem teheti, halotti poraiban is áldja azokat a gondoskodó kezeket, amellyel ápolt bennünket. Az édesanyát senki és semmi sem pótolhatja, hiszen nincs annál nagyobb kincs, mint az anyai szeretet. (…) Ma itt vannak a templomban gyülekezetünk gyerekei, ifjai, akik így együtt szeretnének köszönetet mondani az anyukáktermét rendezték be úgy, mintha egy jurta lenne. A látogatók egy bemutatót is hallhatnak a jurta felállításáról, berendezéséről, történetéről. Az interaktív kiállítás programja a következő: szerda 10:00–11:15, csütörtök 19:30–21:00, péntek–vasárnap 18:00–19:15. nak, nagymamáknak a sok-sok szeretetért, gondoskodásért, amivel elhalmozzák őket” – fogalmazott a lelkipásztor. Az igemagyarázatot követően elsőként a helyi gyülekezet Vallásórás Gyerekek Együttese zenés-verses összeállítással, majd a Hegyközcsatári Nagy Géza Református Énekkar, és a Hegyközcsatári Ifjak Együttese anyák napi, könnyeket csalogató énekekkel szolgáltak.

Virágosztás
Ezek után került sor a virágosztásra, mint kicsi szívük egy kis meleg darabkáját, szeretetük jelképét adták át ezzel az anyukáknak és nagymamáknak, az egész gyülekezet nő tagjainak egész évi fáradságukért – kicsi, de annál nagyobb gesztus részükről. Sokan ilyenkor hirtelen mintegy ráébrednek, mennyi mindent kaptunk édesanyánktól, ilyenkor jut eszünkbe Dzsida Jenő verse, a Hálaadás: „Köszönöm Istenem az édesanyámat! Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat! Körülvesz virrasztó áldó szeretettel. Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel. Áldott teste, lelke csak érettem fárad. Köszönöm, Istenem az édesanyámat” (részlet).

A hegyközcsatári templomban jelenlévők szemeiből könynyeket csaltak ki ezek a gyermeki szavak, tettek. Isten éltesse és áldja őket! "
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése