2017. május 11., csütörtök

Sokan kilátogattak a szentjánosi majálisra

 

"Hagyománnyá vált, hogy a tavasznak ebben az időszakában majális keretében bográcsversenyt szerveznek Biharszentjánoson. Az idén a rendezvényre május 7-én, vasárnap került sor a sportpályán, ahol a kora délutáni órákban már mintegy ezer ember gyülekezett." - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.


"Mint történik az általában minden Bors községhez tartozó településen, a szentjánosi rendezvényen is nagyszámban voltak jelen borsiak, nagyszántóiak, kisszántóiak. Az utóbbi két településről a helyi nőszövetség tagjainak közreműködésvel a gulyásfőzőversenyen is részt vettek. Egyébként a főzőversenyen összesen nyolc csapat vett részt, köztük egyéniek és családokból állók. Egy jól megtervezett, elképzelt program szerint indult a gulyásfőzőverseny, melyet Csiger Róbert, Bors község alpolgármestere nyitott meg, köszöntve a résztvevőket, szólva arról is: „ bízzunk benne, hogy jó idő lesz, az eső nem fogja megzavarni ünnepünket”, majd mindenkinek sok sikert kívánva, „tüzet gyújtani” felkiáltással indította a bográcsfőzőversenyt. Amíg a csapatok a főzéssel voltak elfoglalva, addig a település fiataljai mutattak be kulturális programot. Láthattuk a Margaréta majorettecsapat nagyszerű műsorát, a nem kevésbé látványos Sunshyne sportgimnasztika csoport bemutatóját és a szentjánosi fiatal néptánccsoport tagjainak műsorát. Közben összeállt a négytagú zsűri is, akik végül is rangsorolták a bográcsfőző csapatok teljesítményét, ők pedig: Hajdu Géza színművész, Derzsi Ákos szenátor, Megyesi Irén és Tarsoly Mária szakácsnők voltak. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy árusok is szép számban voltak jelen, hiszen a vendégek, akik kijöttek ide, egyben fogyasztók is voltak. Azonban néha láthattunk hosszabb sorokat is az árusok körül. 

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, hiszen több játék és szórakozó eszköz is működött, melyek a gyerekeknek biztosítottak felhőtlen szórakozást.

Hét évvel ezelőtt
A nap folyamán a két főszervező, Csiger Róbert alpolgármester és Kupás Tibor kultúrreferens közül az alpolgármesterrel sikerült szót váltanunk. Elmondta, hogy hét évvel ezelőtt kezdődött, ez ma már mondhatni hagyományt teremtő rendezvény, mely mára már vonzza a közönséget. Arról is beszélt, hogy ez már a harmadik helyszín, ahol a rendezvény minden évben zajlik, „egy időben a Művelődési Ház előtti téren volt megszervezve, de onnan a tér felújítása után el kellett jönni. Majd a sportpálya parkolórészén tartottuk a rendezvény, és most kikerült immáron már másodszor a labdarúgópályára. Ezen a megnyilvánuláson általában helybeliek, a biharszentjánosiak vannak jelen, de Bors község mind a négy települése képviseli magát: Bors, Biharszentjános, Kisszántó és Nagyszántó. Bizonyára vannak más településekről is, ők főleg az általunk szervezett koncerteken vesznek részt, melyre minden alkalommal meghívunk egy-egy ismert előadóművészt, mert ez is vonzza a közönséget. Ilyenkor Nagyváradról is negy számban érkeznek látogatók”, hangzott el. Így volt ez a múlt vasárnap is, amikor Bódi Csabi koncertjére érkezve több ismerős nagyváradival is találkozhattunk.

A díjkiosztás
„A majálisunk csúcspontja készségtelenül a bográcsfőzőverseny, melyre az idén nyolc csapat nevezett be Biharszentjánosról, Nagyszántóról és Kisszántóról. A rendezvényt a borsi Polgármesteri Hivatal vállalta fel az idén is, több munkatársa részvételével, annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben történjen, többen is besegítettek. Aki kilátogatott, és egy jóízű bográcsgulyást is akart fogyasztani, az megtehette, hiszen a bográcsfőzésen részt vevő csapatok az általuk készített étel egy részét értékesítették” – tájékoztatott Csiger Róbert alpolgármester, hiszen a hozzávalókat mindenki saját maga biztosította. A délutáni szabadtéri programok elkezdése előtt került sor a bográcsfőzőversenyen részt vevő csapatok díjazására. Csiger Róbert alpolgármester adta át az okleveleket, a jelképes ajándékot és egyegy fakanalat a csapatok képviselőinek.

 
 A nyolc csapat közül a részvételért kaptak elismerő díjakat: Nagyszántói Nőszövetség; Kisszántói Nőszövetség és Győrfi István. A Szentjánosi Nőszövetség – a legnőiesebb; Kakócz Laló – a legízletesebb; Bocsárdi Ifjak – a legszínesebb; Dima Viktor – a leghagyományosabb díjakat vehették át. A gulyások Királya címet Bocsárdi Jenő nyerte.
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése