2017. október 1., vasárnap

Hagyományos szüreti mulatság volt Hegyközújlakon

A hívogatok a templomban Papp Szabolcs lelkipásztorral 

"Az eddigi hagyományokhoz híven Hegyközpályi és Hegyközszáldobágy után szombaton, Hegyközújlakon került sor a szüret megünneplésére." - írja Tarsoly Normen a Reggeli Újságban.Teljes cikk : 

"Esős, hideg reggelre ébredtek a hegyközújlakiak, a gyerekek el voltak szomorodva, hogy nem mehetnek szekéren hívogatni, ennek ellenére, vidám hangulatú, izgalmas szüreti mulatság kerekedett a nap végére.
A hegyközkovácsi és az újlaki táncosok
A hegyközkovácsi és az újlaki táncosok

Lelkes összefogásnak lehettünk tanúi a szüreti mulatság alkalmával Hegyközújlakon, a szülők, a hegyközpályi körzeti RMDSZ elnöke, Somogyi Lajos, a helyi tanácsosok és még sokan mások, akik önként szerepet vállaltak a mulatság előkészítésében egy déltől kezdődő és a hajnali órákig tartó őszi szüreti ünnepélyt készítettek elő.
A hívogatok a hegyközpályi szoborparkban
A hívogatok a hegyközpályi szoborparkban
Az újlakiak Hegyközkovácsiban
Az újlakiak Hegyközkovácsiban

A szüreti mulatság 11 órakor a hegyközújlaki református templomban istentisztelettel kezdődött, amelyen Papp Szabolcs lelkipásztor szolgált. A jelenlévő fiataloknak és szüleiknek János evangéliuma (2.,1– 11 igeversek) alapján hirdette az igét lelkipásztor, aki feltette a kérdést, hogy meghívjuk-e Krisztust a mi ünnepségeinkre, életünk eseményeire, menyegzőkre, keresztelőkre, hiszen Jézus nem ellensége az örömnek. A felolvasott igében szereplő menyegzőben elfogyott a bor, nem tudták kiszolgálni a jelenlévőket. Jézus édesanyja, Mária szól Jézusnak, aki végül a vizet borrá változtatta. nem rám tartozik! Jézus segít, ha szükség van rá, ha nem is azonnal, de mindig segít. Jézus együtt érez a nélkülöző emberrel, a vizet ünnepi itallá változtatta. A tanítványok kedvéért történik a csoda, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, akit követtek, az valós csodákra képes. A mi életünkhöz is hozzáadja a mennyei részét, a borhoz hozzáadja a vérét. Jézus a hétköznapokat ünneppé változtatja ezért tegyük olyanná ezt az ünnepet, hogy ő maga is megjelenjen számunkra – hangzott.
Az újlakiak Paptamásiban táncolnak
Az újlakiak Paptamásiban táncolnak
Az újlakiak hívogatás közben Hegyközkovácsiban
Az újlakiak hívogatás közben Hegyközkovácsiban

Mivel nagyon esett az eső és hideg volt, t úgy gondolták, lerövidítik a hívogatást, viszont mindenki nagy meglepetésére ellátogattak az újlaki kultúrházba a hegyközkovácsi fiatalok hívogatni. Csodás szüreti táncukkal és önfeledt vidámságukkal elkápráztatták a jelenlévőket. Ezt követően a fiatalok elindultak a hegyközpályi kultúrházba, ahol népes közönség várta őket válogatott finomságokkal. A táncot követően Hegyközszáldobágyon folytatták a hívogatást, szintén a kultúrházban. Sokan várták őket, nagy örömmel és meleg szeretettel. Onnan Hegyközkovácsiba mentek tovább a hívogatók, ahol szintén a kultúrházban fogadták őket. Fergeteges hangulat alakult ki a táncot követően, majd együtt mulatva, táncolva, nótázva időztek az újlakiak a kovácsiakkal. A fiatalok az autóbuszban eldöntötték, hogy meglátogatják a paptamási szüreti táncosokat is, ahol nagy szeretettel fogadták őket, bemutatták egymásnak táncukat, majd visszaindultak Hegyközcsatáron keresztül Újlakra.
Az éjféli tánc
Az éjféli tánc
A fiatalok megajándékozták felkészítőjüket, Mester Anikót
A fiatalok megajándékozták felkészítőjüket, Mester Anikót

A tizenöt hívogató páros megérkezett Hegyközújlak központjába, ahol nagy közönség nézte táncukat A hívogatáson Habinyák Szilárd és Hári Henrik volt a kisdobos, a legfiatalabb táncos pedig Lukács Dzsenifer és Petrán Dániel, mindketten nyolc évesek.. Az esti bál a hagyományokat követve szalmaégetéssel vette kezdetét, az  újlaki kultúrházban folytatódott a mulatozás egészen az éjféli táncig. A fiatalok, a szüleiket és a jelenlévőket egy addig még nem előadott tánccal köszöntötték, a közönség többször vissza is tapsolta a őket. Az éjféli táncot követően a táncosok megajándékozták felkészítőjüket, Mester Anikót – aki három éve tanítja a táncokat – és megköszönték a törődését és áldozatos munkáját. A köszöntőket követően több mint kétszázan mulattak hajnalig."
Forrás : reggeliujsag.ro
Képek és szöveg: Tarsoly Normen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése