2018. július 3., kedd

Lovak és fogathajtók csatározása 807 méteren

Akadályhajtásban a kabai Molnár Lajos bizonyult a legjobbnak A szerzÅ‘ felvételei 


"Negyvenöt hajtó mérte össze tudását, valamint maguk és lovaik tehetségét vasárnap délelőtt a hegyközcsatári Kis-mezőn, a nemzetközi fogathajtó versenyen. Akadályhajtásban a kabai Molnár Lajos diadalmaskodott, de ő vihette haza az összetettben elért első helyért járó vándordíjat is." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Múlt héten vasárnap délelőtt a lovak és fogatok szerelmesei gyönyörködhettek és biztathatták kedvenceiket a csatári Kis-mezőn kialakított 807 méteres fogathajtó pálya mellett, amikor immár a 18. versenyt tartották meg, másodízben az Érmelléki Gazdák Egyesülete és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében, a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával. Már a reggeli órákban kezdtek érkezni a fogatok szerte Bihar megyéből illetve Magyarországról, hogy a hajtók összemérhessék tudásukat és lovaik ügyességét a hagyományossá vált nemzetközi fogathajtó versenyen, amely ez alkalommal is akadályhajtás és vadászhajtásból állt. Az érkezőket jó házi készítésű finomságokkal várták a helybéliek. Negyvenöt hajtót regisztrált a nemzetközi versenyfelügyelő bizottság, 31 felnőttet, 10 gyereket és 4 pónifogatot. A bírák szigorúak és igazságosak voltak, minden hibáért pontlevonás járt. A pályamester ez alkalommal egy nagyon összetett pályát alakított ki, ám segítőinek nem sok dolga akadt a leütött bóják visszaállításával, hiszen igazi tehetségek mérték össze tudásukat és képességüket. A zsűri elnöke ez alkalommal is a jól ismert érköbölkúti tanár, Rákóczi Lajos volt, aki több mint húsz esztendeje atyáskodik a régiós és az országos versenyek felett egyaránt. Az érköbölkúti Tulipán Lovas Klub elnöke és a Román Lovas-szövetség Fogathajtó Szakbizottságának tagja profiként kommentálta az eseményeket.

Eredmények
Délutánra megszületett a végeredmény is, ennek alapján az akadályhajtás első három díjazottja Molnár Lajos (Kaba), Fúró Barnabás (Fülöp) éd Szíki Sándor (Hodos) lett. Ezt követően a póni kategóriában a debreceni Soltész Márkó Zoltán és az érkeserűi Jakó család tagjai kápráztatták el a szépszámú közönséget, majd kihirdették a vadászhajtás végeredményét: 1. Babó Kálmán (Nagyvárad), 2. Molnár Lajos, 3. Petre Fitero (Székelyhíd). Az összesített pontszámok alapján a vándordíjat idén a magyarországi Molnár Lajos vihette haza egy évre, ő minden évben részt vesz a csatári fogathajtáson, sőt, minden alkalommal serlegekkel tér haza. A versenyen résztvevők nem mentek haza üres kézzel, hiszen a győztesek mellett mindenki kapott egy-egy különdíjat, de nemcsak ők voltak a győztesek, hanem a közönség is, hiszen a Hegyközben nagy hagyománya van a lovasversenyeknek. A nagy hőmérséklet-ingadozás ellenére nem történt baleset, a lovak és hajtóik, akárcsak a közönség fegyelmezetten és türelemmel viselte a mintegy hat órán át tartó bemutatót. Szervezőként idén is a Dorsonszki családé volt a főszerep, ők már közel két évtizede járulnak hozzá munkájukkal és minden egyébbel a verseny sikeres és látványos lebonyolításához." 

Forrás : biharinaplo.ro 


Élő videók.Készítette :Tóth Zsigmond 



">

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése