2017. augusztus 14., hétfő

Hegyközi megállókkal folytatódott a zarándokút

 

"A vendégszeretetükről híres tóttelekieknél tartották meg első pihenőjüket a magyar görögkatolikus fiatalok, akik Nagyváradról indulva egy hét alatt Máriapócsig zarándokolnak. A zarándokút a száldobágyi Halászcsárdától indult, melyet Pályi érintésével busszal tették meg Hegyközcsatárig, ahol a római katolikus gyülekezet tagjai pogácsával és ásványvízzel várták őket." - írja Tóth Zsigmond Béla a Bihari Naplóban.



"Kedden reggel, 2017. augusztus 8-án, a nagyváradi görögkatolikus szemináriumtól indult el az a közel 250 zarándok, akik célul tűzték ki, hogy gyalogosan végigjárják a 193 kilométert Nagyváradtól Máriapócsig, amelyet a debreceni székhelyű Hajdúdorogi Főegyházmegye partnerségben a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel augusztus 7–12. között szervezett fiatalok számára. Immár a 16. zarándokutat szervezték, amelyet a Nagyboldogaszszony ünnepére szerveznek, idén Szent László-év lévén, ehhez igazodva került sor nagyváradi indulással. A zarándokút a hegyközszáldobágyi Halászcsárdától indul, az első szakaszt Hegyközpályi érintésével busszal tették meg Hegyközcsatárig, ahol a római katolikus gyülekezet tagjai pogácsával és ásványvízzel várták őket. Rövid pihenő után, Ábel atya imádságát követően a zarándokok gyalogosan indultak tovább Hegyköztóttelekre. A településen áthaladva Máriaénekeket énekeltek, közben csatlakoztak mások is a fiatalokhoz. Zsúfolásig megtelt a tavaly belülről megújúlt római katolikus templom, amelyen dr. Fügedy Antal Levente ezüstmisés atya mutatta be a szentmisét. A prédikációt Kocsis Fülöp metropolita atya a Magyarországi Görögkatolikus Egyház érseke tartotta. Kocsis Fülöp metropolita prédikációjában Szent László erényeit hangsúlyozta. A keddi napon az Igazságosság erényét emelte ki. „Jézus Krisztus saját magáról mondta, hogy Ő az Igazság. És minden emberi igazság csak ő belőle bontható ki. Szent László is Krisztus Igazságát közvetítette” – mondta Fülöp atya.

Agapé

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szabó Ödön az RMDSZ Bihar megyei képviselője, Bónisz Sándor Hegyközcsatár polgármestere és Nagy István Róbert alpolgármester is. A szentmisét követően a zarándokok meggyőződhettek a tóttelekiek vendégszeretetéről, agapéra hívtak minden jelenlévőt, amelyen négyfogásos ebédet szolgáltak fel a helyi kultúrotthonban és annak udvarán. A lelki és testi táplálékkal feltöltődve indultak útra a következő megállóig, Szentjobbra, Alsótótfalu és Fegyvernek érintésével, követve a több évszázados zarándokutat, hiszen a leírások szerint Nagyváradról és a Felső Hegyközből ezen az útvonalon zarándokoltak minden év augusztusában a szenjobbi Nagyboldogasszony búcsúba. Útközben beszélgetett a tudósító két fiatal zarándokkal, a debreceni Mikáczó Johannával és a nyírpazányi Sivadó Márkkal, akik elmondták, hogy azért vállalkoztak erre az útra, mert a testet és a lelket egyszerre erősíti a gyaloglás, amely csendet, elmélyültséget és erős önuralmat igényel, tulajdonképpen sajátos, aktív meditációs gyakorlat.  "
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése