2017. szeptember 12., kedd

Alkotótábort szerveztek első alkalommal Szentjobbon

Alkotók és a szervezők egy közös fényképen Szentjobbon: első alkalommal volt alkotótábor

"Augusztus 20. és 26. között rendezték meg az első szentjobbi alkotótábort, amelyen ezúttal a képzőművészeti ágak közül a szobrászat képviseltette magát. A tábor főszervezője a Pro Szentjobb Alapítvány, amely évek óta rendezvények sokaságát szervezi." - írja Szolár Éva a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

 
"A tábornak két fő alkotása született: egy egészalakos Szent László szobor és embernagyságú betlehemes szoboregyüttes. A szervezők részéről Zatykó Jácint alpolgármester elmondta, hogy az alkotótábor ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy betlehemezés során, akkor még csak a betlehemes szobortcsoport megalkotása lett volna a cél. Az ötletgazdák megfogalmazták, hogy így a Jézus születéséhez kapcsolódó jelenetet ábrázolószoborcsoportot az emberek nemcsak megcsodálhatják, de különböző közösségi célú megmozdulásoknak (például éneklés, színdarabok) is helyet fog adni. A karácsonyi ünnepkörhöz köthető alkotásokat az idei adventre fel fogják állítani a település egyik központi helyére. 

A műhely másik nagy alkotása egy Szent László szobor. Mint széles körben ismert a 2017-es évet Szent Lászlóemlékévnek nyílvánították, ami trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója. A lovagkirály volt a település névadójamiután tudomására jutott, hogy hol őrzik Szent István király kézereklyéjét. Egy erős helyi történeti öntudat megköveteli, hogy Szentjobb közössége méltóképpen kapcsolódjon be az ünnepi programsorozatba, amit a király tiszteletéreállított emlékjellel szeretnének megvalósítani, mondja Zatykó. Az elmékévbe való bekapcsolódáson túl ahamarosan leleplezésre kerülő szobor Szentjobb kulturális értékeit fogja gazdagítani. Mint az alpolgármester hozzátette az alkotóműhely csak úgy válhatott valóra, hogy Böcskei László püspök úr hathatós segítséget nyújtott hozzá. A tábor helyszíneként ugyanis a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye birtokában lévő apátsági kúria épülete és kertje szolgált, amelyet egy hétre a művészek birtokába bocsátottak. Külön megtiszteltetést jelentett mind a szervezők és az alkotók számára, hogy Böcskei püspök úr személyesen is meglátogatta a tábort, amely egyébként a hét folyamán számos szakmabeli és a művészetkedvelő érdeklődőt vonzott.
 
 A tábor főszervezője a Pro Szentjobb Alapítvány, amely évek óta közösség- és értékteremtő rendezvények sokaságát valósítja meg (például a huszárportya, borverseny, a Szent Jobb megtalálásának napja, lovagnap és más történeti-kulturális rendezvények), míg szakmai koordinátora és vezetője Sipos Béla, szalárdi fafaragó művész, résztvevői pedig elismert felvidéki és anyaországi alkotók voltak. Az alkotótábor támogatója a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Bihar Megyei Tanács volt."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése