2017. szeptember 19., kedd

Hegyközszáldobágyi szüreti mulatság

A táncosok Gavrucza Tiborral és Szebeni Sándorral  
A táncosok Gavrucza Tiborral és Szebeni Sándorral

"Örömteli nap köszöntött a száldobágyiakra, szombaton újból hívogatni indultak a fiatalok szüreti bálra." - írja Tarsoly Normen a Reggeli Újságban.Teljes cikk :

"A száldobágyi református templomba vonultak a szüreti táncosok a tizenegy órai harangszó hallatán, ahol id. Gavrucza Tibor lelkipásztor tartott istentiszteletet, ő Kelemen István lelkészt helyettesítette, aki egészségügyi gondok miatt nem tudott szolgálni.
Hegyközújlakon is hívogattak
Hegyközújlakon is hívogattak

Nem megszokott, hogy egy szüreti mulatságot istentisztelettel kezdjenek, Gavrucza Tibor ezért feltette a kérdést, hogy mi köze a templomnak az szürethez, a borhoz? Válaszában elmondta, hogy a szőlő a hegyközi embernek egy szent dolog, a legnehezebb időkben is, amikor a magántulajdont államosították, akkor is talált rá a hegyközi ember módot, hogy bort készítsen, ami földet meghagyott még számára a karhatalom, azt újraültette szőlővel, ha kellett egészen a lakóháza tövéig. Az istentiszteleten imádkoztak a fiatalokért, hogy Isten kísérje végig a hívogatásuk és Kelemen István száldobágyi lelkipásztor mihamarabbi felépülésért.
A legfiatalabb páros, Bodea Bianca es Petri Patrik
A legfiatalabb páros, Bodea Bianca es Petri Patrik

A déli harangszó idején feldíszítették a gyerekek a szekereket, majd elindultak hívogatni a fiatalok. Az első táncukat a száldobágyi kultúrház előtt járták el, majd a tíz párból álló csapat elindult Hegyközújlak irányába, onnan Hegyközpályi fele mentek tovább és Hegyközszáldobágyon fejezték be útjukat este nyolc körül. A hívogatatókat közel húsz helyen fogadták. Az táncosok szekéren utaztak és elkísérte őket négy lovas is, egy száldobágyi lovasiskola növendékei, közülük Izsáki Gyula huszárruhában vágtatott a menet élén. A megállók alkalmával Almási Tamás olvasta fel a hívogatás szövegét, majd táncoltak a párok, a legfiatalabb páros Bodea Bianca és Petri Patrik volt, ők mindketten kilenc évesek. A táncosokat mintegy másfél hónap áldozatos munkával Balog Ernesztina készítette fel. A szülők meleg vacsorával várták a hosszú útról visszatérő gyermekeiket. Este megkezdődött a szüreti mulatság a száldobágyi kultúrházban, ahol Szebeni Sándor, Hegyközpályi község kinevezett polgármestere, a rendezvény védnöke köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően a népes közönség előtt eltáncolták éjféli táncuk a fiatalok. A visszatapsoláskor egy különleges koreográfiájú talicskás tánccal lepték meg a jelenlévőket, amely nagy örömöt szerzett a közönségnek. Végezetül a gyerekek köszönetüket fejezték ki felkészítőjüknek és a szüleiknek, majd elkezdődött az önfeledt mulatozás, amely egészen a hajnali órákig tartott."
Képek és szöveg: Tarsoly Normen

Forrás : reggeliujsag.ro 

A Bihari Naplóban megjelent egy cikk a hegyközszáldobágyi szüreti mulatságról,melyet Dérer Ferenc írt.
Hegyközpályi Paleu fényképe.