2017. szeptember 8., péntek

Szüreti bál volt Hegyközpályiban

szureti bal volt 
"Szeptember 2-án 10 órakor hegyközpályi református templomban kezdődött az egész napos ünnepség , ahol Köteles László lelkipásztor tartott istentiszteletet. A lelkipásztor arról beszélt prédikációjában a jelenlévőknek, hogy „ Nincs olyan bölcs ember, akit a bor nem részegít meg…” Az első pohár bor, amit megittál, az egészségé, a második pohár bor a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik a gyalázaté, idézte Arisztotelészt, aki Nagy Sándor uralkodó nevelője volt és intette mértékletességre ezzel a példázattal. A lelkész a jelenlévő szüreti táncosokat és szüleiket mértékletességre intette a bölcsesség által." - írja Tarsoly Normen a Reggeli Újságban.Teljes cikk :

"A tizennégy táncospárból álló csapat Hegyköszáldobágy fele indult hívogatni. A négy szekérből álló konvoj Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcsatárba vonult, majd Pályiban folytatták a hívogatást, ahol a szüleik nagy örömmel és változatos finomságokkal várták gyermekeiket, akik minden megállójuk alkalmával eltáncolták a szüreti táncukat. A legfiatalabb táncosok 10 évesek voltak, Izsáki Nándor és Lőrincz Jázmin, valamint Tóth Zsófia és párja Kincses Szabolcs. A szüreti hívogatót a megállásokkor felválva felolvasta Németi Rajmond és Izsáki Gyula.

Az este folyamán köszöntötte a jelenlévőket Somogyi Lajos, a hegyközpályi RMDSZ körzeti elnöke, aki köszöntőjében kifejezte háláját a jelen lévő Bíró Rozália parlamenti képviselőnek, akinek sokat köszönhetnek. „Hálásak lehetünk, hogy ezen a szép helyen születtünk, azért szép hely ez számunkra, mert itt van a múltunk, jelenünk és itt lesz a jövőnk is” – emelte ki köszöntőjében  Somogyi Lajos. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy mindez egy példás összefogás eredményeképpen létrejöjjön, külön kiemelve Imre Julianna óvónőt, aki több évtizede felkészíti a gyerekeket a szüreti táncra.
Bíró Rozália képviselőasszony felelevenítette, hogy gyermekként ő is részt vett szüreti mulatságban és örül, hogy ma is sikerül a magyar közösségnek a hagyományait megőriznie. Örül, hogy sok fiatal össze tud fogni azért, hogy az értékeink ne vesszenek el, tette hozzá.
Később a népes közönség előtt a gyerekek eltáncolták az éjféli táncukat, amelyet hatalmas tapsvihar és éljenzés követett. Molnár Kitti és Németi Rajmond  szüreti táncosok megköszönték az őket felkészítő Imre Julianna pályi óvónőnek egy hónapon keresztül tartó munkát. Imre Julianna meghatódva szólt a jelenlévőkhöz és megköszönte a gyerekek lelkesedését próbákon és a szüreti bálon emellett a szülők kemény munkáját és áldozatkézségét, amely nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Ezt követően hajnalig tartó mulatozásra került sor a hegyközpályi kultúrotthonban a Retro Boys zenekar kíséretével."
Forrás : reggeliujsag.ro

Szüreti bál és mulatság Hegyközpályiban

Szüreti mulatság és bál Hegyközpályiban
"Hegyközpályi községben minden év szeptemberében tartják a szüreti mulatságokat, hiszen ekkor már a Hegyköz dombvidékein kezdenek a korai érésű szőlők beérni. A szüreti mulatságra hivogató fiatalok a környékbeli településeket is felkeresték, az ești mulatságon való részvételre buzdítva mindenkit." - írják a Bihari Naplóban Tarsoly Normen és Tóth Zsigmond.Teljes cikk :

"Szombaton, 2017. szeptember 2-án délelőtt tíz órakor a hegyközpályi református templomban vette kezdetét a már több évtizede hagyománnyá vált szüreti mulatság és az azt követő esti szüreti bál. Most sem volt ez másképp, Köteles László lelkipásztor a Királyok I. könyve 21,1-3-ra alapozta igemagyarázatát, „(…) nincs olyan bölcs ember, akit a bor nem részegít meg…” – hangzottak a lelkipásztor szavai, aki a jelenlévő szüreti táncosokat és szüleiket a mértékletességre intett a bölcsesség által. A templomtérre megérkeztek a lovas kocsik, majd a tizennégy táncospárból álló csoport a református templom déli harangszóját követően a jelenlévő szülőknek, kíváncsiskodóknak bemutatták a hívogatótáncukat, majd a csoport Hegyközszáldobágy fele indult hívogatni. A négy szekérből álló hívogatók Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcsatárba mentek. Minden településen nagy örömmel fogadták őket, finomságokkal és üdítővel kínálgatva a kissé elfáradt de azért vidám csapatot. Csatárt követően Hegyközpályiban folytatták a hívogatást, ahol a szülők nagy örömmel és változatos finomságokkal várták a kapuk előtt a gyermekeiket, akik minden megállójuk alkalmával eltáncolták a szüreti táncukat. Este hét órára fejezték be a hívogatást. Megközelítőleg húsz helyen fogadták őket, kaláccsal, üdítőkkel, tésztákkal, nagy szeretettel.
A táncospárból a legfiatalabbak alig múltak 10 évesek, ők pedig: Izsáki Nándor és Lőrincz Jázmin páros, valamint Tóth Zsófia és párja Kincses Szabolcs. A díszes szüreti hívogatót minden megálló alkalmával, Németi Rajmond és Izsáki Gyula olvasták fel. Az elfáradt táncosokat a fáradhatatlan szülők finom meleg ételekkel várták, hiszen ezt követően még egy reggelig tartó bál várt rájuk. Sötétedés után, a szüreti bálon résztvevőket elsőként Somogyi Lajos, Hegyközpályi község körzeti RMDSZ elnöke köszöntötte Bíró Rozália parlamenti képviselőasszony jelenlétében. Somogyi Lajos köszöntőjében kihangsúlyozta: „(…) hálásak lehetünk, hogy ezen a szép helyen születtünk, azért szép hely ez számunkra, mert itt van a múltunk, jelenünk és itt lesz a jövőnk is!” – emelte ki köszöntőjében Somogyi Lajos. A továbbiakban megköszönte a szülőknek, a gyermekeknek, a helyi RMDSZ-es tanácsosoknak, szekérhajtóknak, mindenkinek, akik bármiben segítettek, hogy mindez egy példás összefogás eredményeképpen létrejöjjön, külön kiemelve Imre Julianna óvónőt, aki több évtizede készíti fel az ifjakat a szüreti táncra.

Hagyományaink megőrzése
Bíró Rozália képviselőasszony felelevenítette, azokat az időket, amikor gyermekként ő is aktívan vett részt a szüreti mulatságban „(…) örülök, hogy ma is sikerül magyar közösségeinknek hagyományainkat megőrizniük, fiataljainknak átadva ápolni az utókor számára.” Elmondta még örül, hogy ilyen sok fiatalt össze tud fogni, ez a magyar közösség, azért, hogy az értékeink ne vesszenek el, hanem tovább éljen nemzetünkkel. Az est fénypontját megelőzően az ifjak megköszönték Imre Julianna, hegyközpályi óvónőnek, az áldozatos, egy hónapon keresztül tartó munkát valamint a szüleiknek a támogatást, hogy újból létrejöhetett ez a mai ünnepség. Felkészítőjük, Imre Julianna meghatódva szólt a jelenlévőkhöz megköszönve az ifjak lelkesedését a több héten tartó próbákon, a szüreti bálon, de a szülők kemény munkáját és áldozatkézségét is, amely nélkül mindez nem jöhetett volna létre. A köszöntők után az ifjak az éjféli táncot járták el, amelyet követően egy hajnalig tartó mulatság vette kezdetét, a kitűnő zenéről a jól ismert Retro Boys együttes gondoskodott."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése