2016. február 28., vasárnap

Szentimrén borok vetélkedtek

  
Forrás : biharmegye.ro

"Az évek során hagyománnyá vált borversenyek az idén sem maradnak el. Hegyközszentimre egyike a térség leghíresebb borvidékének, ahol példaértékű szőlőművelés folyik. Február első hétvégéjén tartották meg itt a borviadalt." - olvasható a Biharország cikkében.


"Az eseményre tizenhét településről érkeztek bortermelők, pincemély rejtette nedűk sorakoztak a zsűri asztalán. A versenyre 191 bormintával neveztek be, ebből 109 száraz fehér, 37 fehér aromás, 45 pedig vörös bor volt. A rendezvény főszervezői teendőit ezúttal is a helyi Nagy Sándor borosgazda vállalta magára, aki immár nagy rutinnal, kilencedik éve tevékenykedik ebben a szerepkörben. Az iskola sportterme szűkösnek bizonyult, ami egyértelműen jelzi a szentimrei borverseny növekvő népszerűségét.
Már jócskán benne voltunk az estébe, mire a Dorin Popa, Czapp Árpád, Kiss Zoltán, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba alkotta zsűri dűlőre jutott az ízek, aromák, bukék világában, és megszületett a végeredmény. Az értékelést végző Kiss Zoltán úgy vélte, hogy a prezentált borok minőségi javulást mutatnak az előző évekhez képest, ehhez – valljuk be – a kedvező időjárás is hozzájárult. Az eredmények önmagukért beszélnek: 55 borminta érte el az arany fokozatot, 75 ezüst minősítést osztottak ki, és 29 a bronz kategóriát elérők száma. Mindössze négy ital maradt minősítés nélkül.
Nem kategóriánként rangsoroltak, hanem egybepontozást alkalmaztak. A legeredményesebb borásznak a bihardiószegi Fábián Tibor bizonyult, akinek tramini borát 19,5-es pontszámmal jutalmazta a zsűri. Rajta kívül még Rittner Tibor, Balogh József, Kőrösi Zoltán, Constantin Sabău, Kovács Zoltán, Szőnyi István, Ioan Petrica, Kun Géza, Füzesi József, Szilágyi Elek, Varga Andrea és Guba Jenő értek el 19-en felüli pontszámot. Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa külön díjazta a legjobb borászokat. Az eredményhirdetés után finom vacsorával, nótázással tették még hangulatosabbá az estét."
Forrás : biharmegye.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése