2016. május 28., szombat

Hármas ünnep volt Hegyközújlakon

A két elsőáldozó ifjú, Szebeni Barbara és Szabó Dávid dr. Kovács Zsolt irodaigazgatóval és Kruzslitz Imre plébánossal.Fotó : Tóth Zsigmond

"Május 14-én hármas ünnep volt a hegyközújlaki római katolikusoknál, templombúcsú, templomszentelés és elsőáldozás. A templom védőszentje Nepomuki Szent János tiszteletére tartják." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.


"Sok zarándok vett részt Nagyváradról és a Hegyköz falvaiból ezen a csodálatos ünnepségen, itt voltak a Ferences nővérek és az egyházmegye több plébánosa is, hiszen a gyülekezet életében kevésszer adatik meg, hogy hármas ünnepet tartsanak egyszerre. A Nagyváradhoz közeli, északkeleten fekvő hegyközi települések római katolikus híveit, a hegyköztótteleki Szent József plébánia valamint a hegyközcsatári Szűz Mária neve plébánia látja el, így a hegyközújlaki egyházközséget is a hegyközpályival egyetemben, ezek leányegyházközségei, amelyeknek plébánosa 2014 szeptemberétől Kruzslitz Imre. A hegyközújlaki kápolna-templomot 1739-ben gróf Csáky Miklós (1698-1757) váradi püspök építtette Nepomuki Szent János tiszteletére, a tornyát az 1960-as években építették rá, egykori esperes-plébánosa Binder György (1929-2007) idején. Az idők múlásával a templom állapota megromlott így szükségessé vált felújítása. Dr. Kovács Zsolt a nagyváradi római katolikus egyházmegye irodaigazgatója és Kruzslitz Imre plébános ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg az immár külsőleg is felújított hegyközújlaki templomot. 

Elsőáldozást is tartottak, a két ifjú egy leány és egy fiú, Szebeni Barbara és Szabó Dávid rendszeresen jártak hitoktatásra és rendszeresen megjelentek a vasárnapi Szentmiséken, amelyek feltételei az elsőáldozásnak.

A lelki fejlődés

Az elsőáldozó az Oltáriszentséget, Krisztus Testét veszi magához. Ez a szentség a lelki fejlődés, a keresztény élet folyamatos segítője, ezért helyes tiszta lélekkel, felkészülten, az elsőáldozást követően továbbra is rendszeresen áldozni, ezeknek tudatában Barbara és Dávid részesültek az Oltáriszentségben. Kruzslitz Imre plébános utalva a mai evangélium tanítására, hangsúlyozta az alázatosságot és a gyermeki lelkület tisztaságát, majd Isten áldását kérte a megújult templomra és mindazokra, akik ezt a felújítási munkát végezték, köszönet és hála a megvalósításokért, a Jóisten dicsőségére és mindannyiunk örömére.
Rámutatott hogy nemcsak az épület, a templom fontos, ahol Isten világával találkozhatunk, aki mindenkor és mindenhol felkarol minket, hanem a hívek közössége is, hitünk megélése"
Forrás : pressdisplay.com

Album :Tóth Zsigmond Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése