2016. május 22., vasárnap

Konfirmációi örömünnep Kisszántón


  

"A Kisszántói Református Gyülekezetben a konfirmációra május 8-án került sor. 2010 óta a konfirmációi oktatás Kisszántón is két éves. A településen hozzávetőlegesen 370 református él.

Az idén összesen 13 fiatal, 6 lány és 7 fiú konfirmált. A túlzás nélkül zsúfolásig megtelt templomban az istentisztelet első felében az ünnepi liturgia keretén belül Szabó Attila egyetemi hallgató olvasta fel az első bibliai részt, majd a gyülekezet lelkipásztora a kisebb gyermekeket is megszólította a gyermekprédikáció rendjén. A fiatalok hitvallástétele egy ének-imádsággal kezdődött. A hitvallástétel rendjén, rövid összekötő mondatok segítségével, a lelkipásztor a gyülekezettel is megismertette a Heidelbergi Káté főbb építőkockáit. A fiatalok segítségével az is bemutatásra került, hogy a más országokban élő reformátusok vagy evangélikusok milyen hitvallásokat használnak még a Heidelbergi Káté és a II. Helvét hitvallás mellett. Így került megemlítésre a Genfi Káté, a Belga, Skót, Ír, a La Rochelle-i, Westminsteri hitvallások, a Dordrechti kánonok stb. A fiatalok hitvallásos megnyilatkozásai nemcsak a Heidelbergi Káté pontos szövegét ölelték át.
Helyenként egyéni megfogalmazásokra is sor került mint például a Tízparancsolat ismertetése rendjén, amikor is a fiatalok elmondhatták saját 21-ik századi parancsolatértelmezésüket. A fiatalok a Hinni taníts című gyülekezeti ének eléneklése után fogadalmat tettek, majd a lelkipásztor kézrátétellel egyenként megáldotta őket. A gyülekezet nagy ajándéknak tekintette úgy az istentisztelet-ünnepet, mely nagyon jó hangulatban telt, mint a fiatalokat. A gyülekezet sem volt rest, hiszen minden fiatalnak tartalmas lelki táplálékot ajándokozott útravalóul, melyet Szabó Attila András a gyülekezet gondnoka adott át. Az istentisztelet a templomon kívül is folytatódott, főleg a konfirmált fiatalok családi, rokoni és baráti együttléteiben, építő beszélgetéseiben.  " - írja Dr. Zabán Bálint Károly, a Bihari Naplóban.
Forrás : pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése