2014. július 3., csütörtök

Bayer tanár úr , az "Élő lexikon"

Orendt Mihály az egyik bejegyzésében ezeket írta Bayer tanár úrról, akit "Élő lexikonnak" is neveztek a tudása miatt.Miért? 

"Volt nekem egy kiváló tanárom, vetélkedők során a mentorom, aki, mint azt egyik ismerősöm igazán találó kifejezéssel "Élő lexikonnak" nevezte őt. Gondolom, akiket tanított emlékeznek magas szintű tudására, segítőkészségére és persze alkalomadtán fenekeseire is. Nem másról mint Bayer Elemér kémia-fizika-biológia szakos tanár úrról beszélek, arról a tanárról, aki minden nap elsétált a Kultúrotthon udvarára és az annak végében található időjárás előrejelző lépcsőjén fellépve kinyitva annak ajtaját és minden nap leolvasta, vagy - ha elfoglalt volt - leolvastatta valamelyik diákjával a napi értékeket. Ez a tanár többek között magas színvonalú ismerője volt a gombáknak. Egyik alkalommal mindnyájunk megrökönyödésére bemutatta kémiai szaktudását és előttünk készítette el a Gyilkos galócát úgy, hogy az fogyasztásra alkalmassá vált. Egész nap lestük, hogy mikor lesz rosszul, de ő továbbra is folytatta mindennapi tevékenységeit, mintha mi sem történt volna. Az ő tudására építve a technika és az internet segítségével indítom most útjára ezt a rovatot, amellyel próbálok segíteni mindazoknak, akik nem igazán ismerik a gombafajtákat. Teszem ezt mindazért, mert minden évben hallani a sok-sok mérgezett gombát fogyasztó emberről, akik annak ellenére, hogy nem ismerik fel a mérgező gombákat bevizsgálatlanul elkészítik és elfogyasztják azokat fittyet hányva a felhívásokra. Emlékszem fogadott apám Dallos Tanár úr sem állt neki a gombapaprikás elkészítéséhez addig, amíg kollégájának meg nem mutatta azokat. Nem szégyen az, ha beismerjük, hogy kezdők vagyunk a gombák ismeretében, inkább kérjünk segítséget, mintsem mentőt szeretteinkhez. A Bihari Hegyköz keleti részén végigvonul egy igazán csodás lombhullató erdő, amelyben számtalan gombafaj megterem."
Forrás : Orendt Mihály Facebook.oldal

Vajon túloz Orendt Mihály a bejegyzésében?Nem,mert a valóságban is egy köztiszteletben álló  tanár volt Bayer tanár úr. Nagy tudású ,szelíd természetű tanár volt, különösen ha tudtuk is a leckét vagy ha beismertük hogy nem értjük.Felejthetetlen emlékeim fűződnek a kirándulásokhoz,melyet a csatári erdőben és környékén  voltak.Bayer Elemér tanár úr olyan közérthetően magyarázta el a természet titkait hogy szinte mindenki megérthette ha odafigyelt a szavaira.Az emlékezetünkbe véste,hogy vigyázzunk a természetre, a fákra, a növényekre,mert ez jelenti az életet és a levegőt nekünk.Az 1990-es években nyugdíjas tanár lett.A lányánál Nagyváradon találkoztam a tanár úrral és megköszöntem a sok türelmét,mert kémia tantárgyból gyenge voltam ,de nem buktam meg,mert Bayer tanár úr türelmes volt és segített a dolgozatok írásánál.Könnyes lett a szeme és azt válaszolta : "A ti generációtokat érdemes volt tanítani,mert egy-két kivételévek tanulékonyak voltatok." Sajnos túl későn értesültem a hála híréről,Csak azt mondhatom . nyugodjék békében Bayer tanár úr ....

 
Bayer tanár úr az alsó sorban balról a második.Forrás : facebook.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése