2014. július 28., hétfő

V. Szilágyi István : Bihari végvárak

Nagyvárad polgármesterének időnként meglepő, mellbevágó ötletei vannak. Nemrég egy műemlék jellegű utca egy részét akarta lebontatni egy keskeny sávú bicikli út miatt. Legújabb elgondolása az, hogy a Várad környéki falvak egy részét (Borsot, Bihart, Hegyközpályit, Szentmártont) csatolják Nagyváradhoz. Ez az elgondolás a Ceauşescu-korszakban aktuálisabb lett volna. Ebben az időben gyáróriások müködtek, termeltek Nagyváradon, és a munkaerőt a környékbeli falvakból szívták el. Reggelente munkásokkal megtömött buszok indultak el a megyeszékhely felé, akik két-három váltásban dolgoztak a gyárakban - írja V. Szilágyi István
Manapság nagyon sok gyár megszűnt, és elenyésző azoknak a száma, akik a városokban keresik meg a kenyerüket.
Szentmártonnak a Nagyváradhoz csatolása logikus lenne, hiszen fürdőváros, de a többi település beolvasztása már erősen vitatható. A helybeli polgármesterek tiltakozása jogos, hiszen a falvak lakosai plusz utakat kellene megtegyenek ügyes-bajos dolgaik elintézése érdekében. A befizetett adók is ki tudja hol landolnának, s telkekért, házakért is több adót  kellene befizessenek a lakosok.
A másik veszély azonban az, hogy felborulna az etnikai egyensúly. A beolvasztandó falvak tizedszázalékkal javítanák ugyan Nagyváradon a magyarság arányát, de az önálló, sajátságos tájegységgel, sajátos magyar kultúrával, hagyományokkal rendelkező falvak megszűnhetnének. Ezek a falvak közel egy évezredes múltra tekintenek vissza. Hegyközcsatárnak például tavaly volt a 8oo. „születésnapja”. Ezek a települések majdnem százszálékban homogén magyar lakosággal rendelkeznek.
Beolvasztás esetén változnának az etnikai arányok, nem lehetne olyan sikeres falunapokat tartani. Ha a Hegyköz egy lenne a Váraddal, egy sajátos magyar kultúrájú tájegység jelentősége halványulna el.
Ezek a falvak a Partium , Bihar, identitást megőrző végvárai.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése