2014. július 3., csütörtök

Mi történt eddig a Hegyközi Napokon ?

Még egy hónapot kell várni a 2014-es Hegyközi Napokig.A Hegyközpályi Napok hagyományosan június utolsó hétvégén kerül megrendezésre Hegyközpályiban és Hegyközszáldobágyon.A Hegyközi Napok a hegyközcsatári Kis-Mezőben van rendezve,augusztus első hétvégén.A Hegyközi Majálist Tóttelken rendezik.Az időpontokat és a helyeket szinte mindenki ismeri.Minden évben neves sztárok lépnek fel , kik emelik a szintet.

Azt lehet mondani,hogy a Hegyközi Napokon sok külföldi vendégeket láthatunk.Neves sztárok szórakoztatják a közönséget.2013-as Hegyközi Napokon Oláh Gergő és az Irigy Hónalmirigy fellépése biztosította a szórakozást.Azt hiszem sokan nem fogják elfelejteni őket.Mennyien lehettek? Nehéz megmondani. Az biztos,hogy nagyon sokan voltak.Az már köztudott hogy neves sztárvendége lesz a 2014-es Hegyközi Napoknak Kállay-Sanders András személyében.A részletes programot később olvashatjuk.Dicsérni lehet a szervezőket ,mert kulturált körülményeket biztosítanak évről-évre.Dicsérni lehet a résztvevőket ,mert betartanak bizonyos alapszabályokat a rendezvény során.

Mi történt eddig a Hegyközi Napokon 2001-2011 között ? Tóth Zsigmond röviden összefoglalta az eseményeket.Dicsérni lehet Tóth Zsigmondot,mert fáradhatatlanul tudósít minden eseményről.


   I. Hegyközi Napok - 2000. 08. 5-6 - A váradi Tempo Klub menettáncosai, valamint fogatok felvonulásával vette kezdetét. Később megrendezésre került a kettes fogathajtó verseny.
Az est folyamán Dancs Annamari lépett fel. Vasárnap folytatódott a fogathajtás, majd este Kozsó és az Ámokfutók koncertje zajlott.
  II. Hegyközi Napok - 2001. 08. 4-5 - Két Trabant márkájú gépkocsit törtek szét versenyszerűen. Az itt készült TV felvételek bekerültek a hazai csatornákon kívül, a CNN híradójába is.
Ezt követően a bukaresti Trabantosok Szövetsége tiltakozó megmozdulást hajtott végre a fővárosban. Nem gondolták, hogy az eset ekkora port fog felkavarni, csupán a környezetvédelem fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.
  III. Hegyközi Napok - 2002. 08. 3-4 - Kopjafát állítottak a kivégzett Trabantok emlékére - a világon az első és tudomásunk szerint az egyetlen emlékmű, - amit minden évben meg is koszorúznak az elkövetők.
Szintén ebben az évben egy 10 m hosszú és 2 m magas téglából épült falat döntöttek le ismert hazai és magyarországi politikusok, keleti irányból nyugat felé, amelynek egyik oldalán a román zászló a másik oldalon pedig az Európai Unió zászlaja lobogott. Ezzel az akcióval minden jelentősebb újság címoldalára felkerültek.
Ugyancsak ekkor rendeztek először iszapbirkózást, úgy férfi, mint női kategóriában. Óriási sikert aratott a közönség és a sajtó képviselőinek a részéről is. Ekkor és itt  került megrendezésre a fesztivál keretén belül az első Bihar megyei motoros találkozó is
   IV. Hegyközi Napok - 2003. 08. 2-3 - Egy óriási máglyát készítettek, melyre egy koporsó került és a következő felírat volt rajta olvasható: terrorizmus, háború, erőszak. Példa értékű üzenet volt ez az erőszak ellen. Folytatódott az iszapbirkózás, volt motoros találkozó is, melyen a debreceni motoros klub tagjai is részt vettek. 
   V. Hegyközi Napok - 2004 aug. 6-7-8 – most már nem csak egyszerűen színpadi műsorokat lehet megtekinteni, hanem minden évben van egy-egy olyan eleme a rendezvénynek, amivel különös módon fel szeretnék hívni magukra a figyelmet. Eddig ez sikerült is a szervezőknek.
Ebben az évben világcsúcsot szerettek volna felállítani a körcsárdás kategóriában. Az esemény időpontja augusztus 7-e volt. Megrendezésre került még, mint minden évben az iszapbirkózó bajnokság is. Motoros találkozó is volt, ebben az évben vasárnap, augusztus 8-án.
A motorosok felvonulása Hegyközcsatárból indult, Hegyközkovácsin, Biharon és Nagyváradon keresztül vissza a helyszínre. A Református Egyház is állított fel sátrat, melyben főként a fiatalokat megcélzó előadásokat halhattak az érdeklődők.
Szombaton a színpadi műsorok résztvevői voltak: a magyarországi Help együttes és a Juice együttes, egy 3 órás maratoni élő koncerttel, majd vasárnap a Kozmix együttes koncertezett. A résztvevőket Nagyváradról menetrendszerű járatok vitték a helyszínre.
 A rendezvény mottója: Bár megpróbálnak megosztani bennünket, mi képesek vagyunk bármikor bárhol, bármilyen körülmények között az összefogásra. 
  VI. Hegyközi Napok - 2005 aug. 5-6-7 - Idén többek közt folytatták azt a tavalyi kezdeményezésüket, hogy magyarországi színvonalas, de nálunk még ismeretlen zenekarokat mutatnak be. 
Ennek megfelelően lépett színpadra szombat este a Dust együttes, míg péntek este a Desperado, vasárnap pedig a Dolly Roll volt a sztárvendég. Újdonságnak számított a Benne leszek a műsorban c. produkció.
    VII. Hegyközi Napok - 2006 aug. 4-5-6 - Változatos programok és jó hangulat fogadta mindazokat, akik kilátogattak a VII. Hegyközi Napokra. A számos koncert mellett tánccsoportok bemutatóit is megtekinthették a résztvevők, de az érdeklődők többek között drog-prevenciós előadásokat is hallgathattak.
A háromnapos rendezvényen több ismert előadó is fellépett, így pénteken este Nagy Feró szórakoztatta a csápolni vágyókat, vasárnap este pedig Charlie koncertjére várták a rajongókat.
   VIII. Hegyközi Napok - 2007 aug. 3-4-5 - egy nagyszabású szabadtéri színházi előadás volt beharangozva. Kíváncsian várták a pillanatot, hogy megnézhessék, a nagy népszerűségnek örvendő az Indul a bakterház című falusi burleszket, amelyet a Kabai Nyári Színház Egyesület amatőr színjátszó csoportja mutatott be.
A vasárnap esti sztárvendég Bódi Guszti és a nagyecsedi Feketeszemek, talán ők voltak azok, akik ekkora tömeget vonzottak a hegyközcsatári Kismező tágas szabadtéri nézőterére, becslések szerint a hatalmas érdeklődő műkedvelők száma elérhette vagy megközelítette a 10.000-es számot is.
A sztárvendégeket megelőzően a nagyváradi Replay együttes melegítette be a közönséget, majd este 10-kor színpadra lépett Bódi Guszti és családja, aki többször megköszönte Vitályos Barnának a meghívást, mert nélküle nem lehettek volna itt Hegyközcsatárban, nem léphettek volna fel ezen a szép tájon ilyen lelkes és hatalmas tömeg előtt. 
    IX. Hegyközi Napok - 2008. 08. 2-3 - Délelőtt kispályás focibajnokságra került sor, A szentesi Acrocap csoport Capoeira bemutatója is  nagy siker volt, hiszen a közönség tapssal jutalmazta előadásukat. Az est fénypontja két sztárvendég volt, Farkas Zoli és az Amazon Ász valamint  Csocsesz.  
Vasárnap került sor a patkoló kovácsok versenyének a megrendezésére. Célja eme régi szép hagyomány felelevenítése, szórakoztató jelleggel. 
Az esemény a fogathajtó versennyel párhuzamosan zajlott, amíg a hajtók lovaikkal és a fogattal foglalatoskodtak, addig a kovácsok a nagy meleggel és a nagykalapáccsal voltak elfoglalva, a helyszínen felállított tábori kohó körül. A késő délután az Ihos – Polgár humoros duó előadására alapozott, míg az est fénypontja Márió a harmonikás koncertje volt.
   X. Hegyközi Napok – 2009 aug. 1-2 – szombaton délelőtt kispályás foci bajnokságot szerveztek, majd a megnyitó ünnepséget követően ismét láthattuk a hegyközcsatári gyerekek műsorát Mészáros Gizella és Bondár Éva tanítónők irányításával, hiszen ők eddig minden rendezvényen itt voltak, ma sem hiányozhattak.    
Ilyen még nem volt, mondták sokan azok közül, akik szombat délután körbeállták a színpadot, hiszen nem mást, mint mobiltelefonokat kellett eldobva célba juttatni egy kukába. A csatáriak mindig találnak ki valami újat, hát ez az idén is sikerült, sok volt a jelentkező, mert nem a saját telefont kellett eldobni, de aki akarta azt is eldobhatta, erről Nagy Sándor ötletgazda gondoskodott.
Az est a sztárvendége Koós János táncdalénekes, humorista, a zenés paródia műfaj kiváló művésze volt. Vasárnap délelőtt a már elmaradhatatlan fogathajtás és patkoló kovácsok versenye volt, míg délután jól megfért egymással a néptáncos, manöken, modern táncos és könnyűzene énekes. Mohácsi Brigitta koncertje és Forgács Gábor humorestje után, máris következett a magyar paródia nagymesterei az Irigy Hónaljmirigy nyolc kitűnő művésze.
XI. Hegyközi Napok - 2010. 08. 08 - helyett ebben az évben csak a Fogathajtó verseny került megrendezésre. Az immár hagyománnyá vált fogathajtó versenyt 12. alkalommal rendezték meg a Kis-mező nevű legelőn. Mivel az idén nem tartottak falunapot csak a Fogathajtás maradt meg a nézők számára.
Az elmúlt években a Hegyközi Napok keretén belül bonyolították le, de Vitályos Barna polgármester, ahogy azt már más alkalommal is elmondta: „úgy érzem, hogy ebben a gazdasági helyzetben nincs erre lehetőségünk akkor, amikor gazdasági megszorítások vannak, akkor, amikor az ember szegényen él a mindennapi kenyér megteremtésével, megélhetésével küszködik, nem lehet ilyen típusú rendezvényeket megszervezni, főleg ilyen nagy kaliberűt, mint a Hegyközi Napok.
    Mindenkinek tudnia kell, hogy a Hegyközi Napok, kinőtte a hegyközt, hiszen itt egy-egy rendezvényen tízezres közönség is van, ezért akkora típusú rendezvényre van szükség, amely nem csak tartja de, emeli is évről évre a színvonalát, vagyis olyan támogatókra van szükség, akik az idén nem álltak mellénk, nem, azért mert nem akartak, vagy nem szeretnek bennünket, hanem azért mert nekik sincs pénzük.
    Azért a község lakosainak szórakoztatása érdekében megszervezik a fogathajtó versenyt, amely az elmúlt évekhez hasonlóan nemzetközi szintű lesz.” - mondta Vitályos Barna polgármester
XII. Hegyközi Napok - 2011.08. 6-7. - A rendezvény első napján, szombaton Slágerparti került megrendezésre. Fellépet MC Body és Csakcsu Junior majd a tinédzserek kedvence a jól ismert Flouor Tomi. Őt a Csillag születik harmadik szériájának versenyzője, Szabó Ádám harmonikajátéka követte.
Másnap az elmaradhatatlan fogathajtás nyitotta a rendezvények sorát. Fellépett többek között a Várad-Velencei Mistique mazsorett csoport, az Amazon Ász mulatószenével, a Pódium M. M. színház zenés, táncos összeállítással, ezt követően egy Humorest következett, Badár Sándor  magyarországi humorista képviseletével, majd a magyarországi brazil szamba kitűnő képviselői a Copacabana következett.
Ezt követően László Attila a Csillag Születik 3 győztese lépett fel sokak örömére. Párhuzamos műsorok, tevékenységek:  sárkányrepülés, sátorozási lehetőség, vidámpark, lacikonyha, vércukorszint, koleszterin és vérnyomásmérés ingyenesen.


XI. Hegyközi Napokról olvashat bővebben a szombati eseményekről és a vasárnapi eseményekről

Térképen (Kis-mező Hegyközcsatár-Hegyközkovácsi között található - 767F)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése