2014. július 10., csütörtök

Jelképek és relikviák - Egy letűnt korszak emlékei

Amikor 1989-ben megtörtént a rendszerváltás, az emberek menekültek az emlékeiktől, fokozatosan dobálták ki az elmúlt rendszerhez kapcsolódó tárgyaikat. Elkezdtem gyűjteni ezeket, hisz tudtam, hogy az általam megélt korszak is lassan történelemmé válik - írja Sztankovics Gyula.


"Ajánlom ezeket a jelképeket, relikviákat mindazoknak, akik megélték e különleges korszakot, hogy emlékezzenek, ajánlom továbbá a 80-as évek végétől születettek számára is, hisz ők nem is ismerhették ezeket az évtizedeket."
  A ROMÁN NÉPKÖZTÁRSASÁG, KÉSŐBB SZOCIALISTA KÖZTÁRSASÁG SZIMBÓLUMAI, RELIKVIÁI
      Zászlók, címerek
    A román címer  1944-1989-ig volt érvényes.
   A román tricolor közepén a sárga sávban látható, búzakalász koszorúval körbefonva, fent középen az ötágú vörös csillag, középen erdők, hegyek és egy magas feszültségű villanyoszlop mögül jön fel a nap. Minden jelentősebb nemzeti ünnep alkalmával kidobolták, kötelezően ki kellett tűzni minden portára. Sok helyen a bejárat felőli ház falára tették a zászlótartót, de a tűzfalun levő szellőző, vagy csak egyszerűen a kapufélfára drótozták a zászló nyelét. Már az 1980-as évek elejére lankadt a hazafiság, már nem dobolták ki és az emberek lassan elfeledték kitűzni a zászlót.
  1. A Román Kommunista Párt címere
  Egy piros zászló közepében két szalmakalásszal körbevett sarló, kalapács, felül nagybetűvel PCR avagy RKP. A kalapácsa munkásokat, a sarló a földműveseket jelképezte, a piros mezőt a munkások vére festette vörösre, akik a kommunizmusért estek áldozatul.
  1. A hegyközcsatári Önkéntes Tűzoltók zászlaja
Vörös selyem anyagból készült, mindkét oldalára sárga hímzéssel vitték fel a szimbólumot és az írást, 1948-ban készült.
Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu 

Album : facebook.com 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése