A fotó csak illusztrálás. Semmi köze nincs a történethez.Forrás : hegykozcsatar.lapunk.hu
Csatár egyik híres humoros
története a disznóvágáshoz kötődik. Tőlem is kérdezték annak idején hogy
"perzselik-e még a talicskát Csatárban?" Igaz történet volt egykor,
melyet már nem lehet letagadni sem. Ismered a történetet? Sztankovics
Gyula a Bölcsőm a Hegyköz c. könyvében szépen leírja. Ajánlom mindenki
figyelmébe:
"Csatáron történt a talicskaperzselés esete is. Egy disznótor alkalmával ugyanis az történt, hogy miután a disznót leszúrták, beterítették szalmával, a gazda a segítőket behívta egy csupor forralt borra. Haragos szomszédja a háza mögül leskelődött, s miután bementek borozni a házba, kihúzta a disznót a szalma alól és elrejtette a kertben. Helyére odatette a talicskát, majd visszatakarta szalmával. Miután odabent elfogyasztották a forralt bort, kijöttek. Egyikük alá akart gyújtani a szalmának, hadd égjen. Meglátta a talicska kerekét, majd így kiáltott fel: - Te komám, mért ilyen nagy karikát tettél ennek a disznónak az orrába?! - Miért, miért? Mert nagyon dúrós természetű vót - felelte a gazda."
"Csatáron történt a talicskaperzselés esete is. Egy disznótor alkalmával ugyanis az történt, hogy miután a disznót leszúrták, beterítették szalmával, a gazda a segítőket behívta egy csupor forralt borra. Haragos szomszédja a háza mögül leskelődött, s miután bementek borozni a házba, kihúzta a disznót a szalma alól és elrejtette a kertben. Helyére odatette a talicskát, majd visszatakarta szalmával. Miután odabent elfogyasztották a forralt bort, kijöttek. Egyikük alá akart gyújtani a szalmának, hadd égjen. Meglátta a talicska kerekét, majd így kiáltott fel: - Te komám, mért ilyen nagy karikát tettél ennek a disznónak az orrába?! - Miért, miért? Mert nagyon dúrós természetű vót - felelte a gazda."
A Csatáriakat évtizedekig "Talicskások"-nak csúfolták, de persze ez már a múlté. Aki viszont ezután vág disznót jó lesz ha vigyáz a disznóra, mert vicces kedvű komái bármikor lóvá teheti. A disznóvágások alkalmával azért ne feledkezzenek meg egy-két kupica szilvapálinkáról, forralt borról, vagy "kontyalávaló" likőrről sem, persze csakis mértékkel, az egészség végett ...
Forrás : hegykozcsatar.lapunk.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése