2015. május 11., hétfő

Meghiúsult Várad és Szentmárton fúziója - Mi az oka?

Varad-Szentmarton
Elbukott Nagyvárad és Váradszentmárton község egyesítése, mert a fúzióról kiírt népszavazás Váradon eredménytelen lett – a vasárnap késő esti információk szerint a választóknak mindössze a 22 százaléka vett részt a voksoláson, miközben az érvényességhez 30 százalékos részvételi arány szükségeltetett volna. A referendum ugyanakkor érvényes volt Szentmártonban, ahol a választók közel fele járult az urnákhoz vasárnap - írja a mind1.ma.

Lényeges információt tudhatunk meg a cikkből : "A 2011-es népszámlálás adatai szerint a 183 ezres Nagyváradon közel 45 ezer magyar él. A Nagyváradtól délre fekvő, a várossal csaknem összeépült Váradszentmárton községhez a községközpont mellett Váradcsehi (Cihei), Hájó (Haieu), Rontó (Rontau), Betfia, Kardó (Cordau) falvak, valamint Félixfürdő (Baile Felix) és Püspökfürdő (Baile 1 Mai) üdülőtelepek tartoznak. A mintegy 8800 lakost számláló községben csupán 337-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson." 
Teljes cikk : mind1.ma 

Miért lett eredménytelen a népszavazás?Mi az oka?Elkezdődtek a találgatások,de az biztos,hogy Ilie Bolojannak, akitől ered az ötlet,nagy a felelőssége.A lényeg: a polgármester nem adja fel,mert még szeretné újra napirendre tűzni a fúziót.Talán jövőre jobban fogja mozgósítani a váradiakat a szavazásra ...Fugyivásárhely és Várad közötti fúziót a jövő évi választásokon akarják megvalósítani, mert akkor többen mennek szavazni.

A Bihari Hegyköznek sok ideje maradt eldönteni,hogy csatlakozni kívánnak Váradhoz vagy nem? Nincsenek időzavarban és azt is tudni kell,hogy a közvélemény válasza a nemhez van közel.Az önkormányzati vezetők nagyon jól tudják,hogy jobb ha hallgatnak a választókra,mert jövőre két választás lesz ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése