2016. szeptember 25., vasárnap

Jubiláló Káposztafesztivál zajlott Borson

 
A Borsi Tamási Áron Iskola Káposztafesztivál múzeuma, az elmúlt 10 évet idézték meg

"Bors község messze híres fesztiválja, a Káposztafesztivál immár 10. szülinapját ülte a múlt hétvégén. Finom káposztás ételek illata, színes programok s remek hangulat töltötte be a rendezvényt, melynek középpontjában a főzőverseny állt, 9 csapat részvételével " - írja Csiger Máté Krisztina a Bihari Naplóban.

„Hol volt, hol nem volt…” – kezdhetném így is a történetet, hiszen tíz éve már, hogy a borsi Káposztafesztivál „megszületett”. Akkor még a helyi Tamási Áron iskola udvara adott neki otthont, de mára e rendezvény kinőtte magát. Több éve, a borsi sportpályán rendezik meg, ahol a folyamatosan bővülő, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fesztivál már kényelmesen elfér. Idén is, mint minden évben, a rendezvény középpontjában a főzőverseny állt. Ilyenkor a községben működő állami és civil szervezetek, művészeti csoportok különböző káposztás ételeinek versenye zajlik, ezzel öregbítve a híres borsi káposzta hírnevét. Ebben az évben kilenc csapat nevezett be: Borsi Idősek Otthona, Borsi Nőszövetség, Borsi Presbitérium, Nagyszántói Nőszövetség, Nagyszántói Presbitérium, Kisszántói Nőszövetség, Galagonya Néptánccsoport, Egykori Iskolámért Egyesület és Leader akciócsoport, valamint a Borsi Tamási Áron iskola. Feladatuk volt a finom étel elkészítése mellett, hogy díszítsék ki standjukat, és írjanak egy bemutatkozó verset a megadott szavak felhasználásával, ezek a következők voltak: pelenkacsere, Szomszédnéni Produkciós Iroda, gyűrűpárna, restaurátor és hatlovas hintó. Biztosan nem volt könnyű dolguk, de mindenki ügyesen vette ezt az akadályt, igazi remekművek születtek, amin mindannyian jól szórakoztunk. 

Sürgött-forgott
A rendezvény 12.30-kor vette kezdetét, amikor is meggyújtották a tüzet az üstök alatt. Mindenki sürgöttforgott, mindenkinek megvolt a feladata: ízfelelős, füstfaragó, dekoráló stb. Majd megkezdődtek a programok a színpadon is, elsőnek a borsi Dalárda kórus nótacsokorral kedveskedett a gyülekező közönségnek. Ezután a zokniszépségverseny zajlott, ahol egyik zokni színes volt, Bár a program szerint ekkor kellett volna kezdődjön a szabadtéri nótázás Szőcs Lőrinc prímással és népi zenekarával, ez már ekkor javában tartott. A nótázni vágyók már délután „nyakon csípték” a prímást, és bizony mikor e sorok írója hazafelé tartott, ők még kitartóan húzatták a nótájukat. A rendezvénynek kísérő programja is volt, ami folyamaa másik jó illatú, a harmadik nagyon-nagyon régi, de volt, aki azt gondolta, a lyukas zokni is nyerő lehet. De csalódnia kellett, mert nyertesnek a nagyon modern és nagyon színes lábtyűt választották Nagyszántóról. 15 óra 15 perckor megkezdődött a főzőcsapatok bemutatkozása, azt hiszem, hogy mindenki tosan zajlott a „háttérben”, ilyen volt a Ciróka-maróka gyerekfoglalkozás Hegyesi Imola óvónővel, a Focisuli kicsiknek Opre Csaba vezetésével és a Fehér Pegazus Lovas Tanya lovaglási lehetőséget biztosított. Kirakodóvásár is volt, ahol községbeli termelők vonultathatták fel portékáikat, ezzel is népszerűsítve a „biztos és tiszta forrást”. nagyon jól szórakozott ezen, hisz mindannyian ötletesek, humorosak és igazán kreatívak voltak. Voltak, akik jelmezbe bújtak, voltak, akik egyenruhába, vagy köténybe, voltak nagyon lazák vagy épp népviseletbe öltözve, de volt olyan is, hogy az elmúlt tíz évet elevenítették fel, igazi „Káposztafesztivál múzeumot” varázsoltak elő nekünk. Ezután a zsűri félrevonult, hogy meghozza döntését, ami bizonyára nem volt könnyű feladat.

Köszöntés
A fesztivált megtisztelte jelenlétével Biró Rozália szenátor asszony, aki szívhez szóló szavakkal köszöntötte a szépszámú közönséget. „Fontos a közösség, az együtt tevékenykedés, olyan ez, mint a templomban a közös imádkozás” – mondta a szenátor asszony, utalva arra, hogy a közös imának, az együtt munkálkodásnak az ereje is mindig nagyobb. Ezután versenybe szálltak az óriás káposzták, majd a legfinomabb savanyú káposzta is díjat kapott. Megmutatta tudását a Borsi Galagonya Gyereknéptánccsoport, sőt közönségét is táncba vitte. Majd kicsivel öt óra előtt a Pom-pom együttes előadása következett, amit nemcsak a kicsik, de szüleik is nagyon élveztek. Igazi interaktív produkció volt ez, ahol a gyerekeket is bevonták a show-ba. Elérkezett az idő, a zsűrinek sikerült döntenie. A Vándorkötény díjátadó győztese a Kisszántói Nőszövetség volt. Ezenkívül a legötletesebb uniformisért járó oklevelet az Idősek Otthona vehette át, a legszebb dekorációért a Borsi Nőszövetség, a legmodernebb ízvilágú káposztás ételért a Nagyszántói Nőszövetség, a leghagyományosabb ízvilágért a Nagyszántói Presbitérium, a legfinomabb étel a Kissztántói Nőszövetségé volt, míg a Borsi Iskola tanári kara a legjobb vers kategória győztese lett. De mindenki dicséretben részesült. Sőt a szervezők, Bajgyik-Baranyi Emma és Opre Zsuzsa mindenkit a színpadra szólítottak, akik az elmúlt tíz évben valamilyen formában hozzájárultak, segítettek, hogy a Káposztafesztivál ilyen sikeres lehessen. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke is örömmel köszöntötte a jelenlévőket, és további sok sikert kívánt a fesztiválnak és szervezőinek.

Remek előadás
 
  18 órától a szórakoztató produkciók vették át a képzeletbeli stafétabotot, először a Két szoknya, egy nadrág társulat operettelőadása szórakoztatta a nagyérdeműt. Visszajáró vendégek ők, akik nagy népszerűségnek örvendnek, és akik mindig remek hangulatot teremtenek. Őket a Stand-up Comedy világa váltotta fel, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter humoros előadása zárta a rendezvényt. Bár a felhők kicsit megijesztették a közönséget, a szórakozni és nevetni vágyók mégsem rohantak haza, megvárták a végét, és milyen jól tették. Hisz a szél alábbhagyott, a jókedv, a kacagás pedig egyre magasabb szintre emelkedett. Ismét bizonyítottak a fiúk, remek előadással örvendeztették meg e műfaj kedvelőit."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése