2016. szeptember 6., kedd

Szüreti mulatság Pályiban

Szüreti táncosok, Imre Julianna oktatóval és a Slagerboys zenekarral a háttérben 
Szüreti táncosok, Imre Julianna oktatóval és a Slagerboys zenekarral a háttérben.Fotó : Tarsoly Normen 

"Az időjósok az mondják, hogy hosszú ősz elé nézünk, de a hegyközpályi fiatalok sem voltak restek, s szeptember első hétvégéjén megtartották a szüreti mulatságot a községben." - írja Tarsoly Normen a Reggeli Újságban.Ezt írja : 

" Szombaton reggel 10 órakor a hegyközpályi református templomban kezdődött az egész napos ünnepség, ahol Köteles László lelkipásztor az áldásról és az átokról beszélt az istentisztelet keretében. „Áldás vagy átok a szőlő és a belőle készült bor ?” – hangzott el a kérdés, majd a lelkész mértékletességre intett a borral, ami áldásnak tekinthető, viszont a mértéktelen borfogyasztás átok is lehet.
Ezt követően megérkeztek a szekeresek és a lovasok, feldíszítették a szekereket, s délben a kezdő tánc eljárása után elindultak hívogatni a fiatalok.
Nyitótánc a hegyközpályi kultúrház előtt, a szülőkkel a háttérben
Nyitótánc a hegyközpályi kultúrház előtt, a szülőkkel a háttérben.Fotó : Tarsoly Normen

A kilenc táncospárból álló csapat Hegyköszáldobágy felé indult hívogatni. A négy szekér Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcstárba ment. Miután befejezték Csatárban, Hegyközpályiban folytatták hívogatást a fiatalok, ahol a szüleik nagy örömmel és változatos finomságokkal várták a kapuk előtt a gyermekeiket, akik minden megálláskor eltáncolták a szüreti táncukat, s este hét órára fejezték be a hívogatást.
Négy lovas is kísérte a szüreti táncosokat
Négy lovas is kísérte a szüreti táncosokat.Fotó : Tarsoly Normen

A hívogatókat elkísérték egy száldobágyi lovasiskola tanulói is, összesen négy lovas, közülük Izsáki Gyula olvasta fel a meghívót minden megálláskor.
A vacsorát és egy kis pihenést követően éjfélkor, a népes közönség előtt a gyerekek eljárták az éjféli táncukat, amelyet hatalmas tapsvihar és éljenzés követett.
Hegyközújlakon hívogatás közben
Hegyközújlakon hívogatás közben.Fotó : Tarsoly Normen

Kincses Izabella és Seuche Raul szüreti táncosok megköszönték Imre Julianna hegyközpályi óvónőnek a felkészítésükkel járó, áldozatos, egy hónapon keresztül tartó munkát és a szüleiknek a támogatást és munkájukat annak érdekében, hogy újból létrejöhetett ez az ünnepség.
Imre Julianna köszöntőjében elmondta, hogy hálás ennek a kialakult szülői közösségnek, mivel megmutathaták, hogy összefogással sokat el tudnak érni, fenn tudnak maradni, hagyományaikat pedig meg tudjuk őrizni. A köszöntőt követően hajnali öt óráig tartott a mulatozás a hegyközpályi kultúrotthonban."
Forrás : reggeliujsag.ro 

A cikk megjelent a Bihari Naplóban :

" Beköszöntött az ősz! Az időjósok az mondják, hosszú ősz elé nézünk. A hegyközpályi fiatalok sem voltak restek, szeptember első hétvégéjén megtartották a szüreti mulatságot a községben. Mindenki jól érezte magát, emlékezetes marad a rendezvény." - írja Tarsoly Normen a Bihari Naplóban.

"Szeptember 3-án délelőtt 10 órakor a hegyközpályi református templomban kezdődött az egész napos ünnepség, ahol az istentiszteleten Köteles László lelkipásztor az áldásról és az átokról beszélt. Jelen voltak a szüreti táncosok és a szüleik is. Áldás vagy átok a szőlő és a belőle készült bor? - tette fel a kérdést beszédében a tiszteletes, és mértékletességre intett a borral kapcsolatban, mely ugyan áldásnak tekinthető, viszont a mértéktelen borfogyasztás átok is lehet. Ezt követően megérkeztek a szekeresek és a lovasok, feldíszítették a járműveiket, és déli tizenkét órakor a kezdőtánc eljárása után elindultak hívogatni a fiatalok.
Hegyközújlakon a fiatal néptáncosok hivogatás közben
  A kilenc táncospárból álló csapat Hegyközszáldobágy fele indult hívogatni. A négy szekérből álló konvoj Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcsatárba ment. Hegyközpályiban folytatták, ahol a szüleik nagy örömmel és változatos finomságokkal várták a kapuk előtt a gyermekeiket, akik minden megállójuk alkalmával eltáncolták a szüreti táncukat. Este hét órára fejezték be a hívogatást. Megközelítőleg húsz helyen fogadták őket, kaláccsal, üdítőkkel, tésztákkal, s nagy szeretettel.
A hívogatókat elkísérték utukon egy száldobágyi lovasiskola tanulói is, összesen négy lovas kíséretében, akik közül az egyik lovas olvasta fel - egy hegyközpályi gyerek, Izsáki Gyula - a meghívót minden megálló alkalmával.
 
  Amikor befejezték a fiatalok a hívogatást, a szülők meleg étellel várták a gyerekeket a hosszú és fárasztó utuk után. Egy kis pihenést követően éjfélkor, a népes közönség előtt a gyerekek eltáncolták az időponthoz illő táncukat, amelyet hatalmas tapsvihar és éljenzés követett. Kincses Izabella és Seuche Raul szüreti táncosok megköszönték Imre Julianna hegyközpályi óvónőnek, hogy felkészítette őket, az áldozatos, egy hónapon keresztül tartó munkát, valamint a szüleiknek a támogatást és a munkájukat, azt, hogy újból létrejöhetett ez az ünnepség. Imre Julianna köszöntőjében elmondta: hálás ennek a kialakult kis szülői közösségnek, amely által újból megmutatták, hogy összefogással sokat el tudnak érni, fenn tudnak maradni, hagyományainkat meg tudják őrizni. Ezután hajnali öt óráig folyt a mulatozás a hegyközpályi kultúrotthonban."
 Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com.Fotók : Tarsoyl Normen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése