2016. szeptember 8., csütörtök

Kisasszony napi templombúcsú volt Hegyközcsatárban

 

"Vasárnap, 2016. szeptember 4-én délelőtt ünnepi szentmisére hívogattak Hegyközcsatárban a római katolikus Szűz Mária tiszteletére felszentelt templom harangjai. Körmenet is volt." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

 " Az ünnepnek ökumenikus jellege volt, hiszen a szentmisét követően Miklós Csaba Péter, a helyi református gyülekezet lelkipásztora tartott istentisztelet keretén belül igemagyarázatot. A templombúcsút minden év szeptember 8-ához legközelebb eső vasárnap tartják körmenettel, így volt ez az idén is. Ez az ünnep Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja, katolikus egyházi ünnep, latinul Nativitate Beatae Mariae Virginis. Azért lett szeptember 8-a az ünnep, mert ezen a napon szentelték fel azt a jeruzsálemi templomot, amely azon a helyen van, ahol a hagyomány szerint Szűz Mária született. Ez a templom ma is áll, Szent Annának szentelve. Vajon tudjuk-e, mi is a búcsú? „A búcsú Isten színe előtt, a már megbocsátott bűnökért járó ideig tartó büntetések elengedése, amelyet a katolikus hívő, aki megfelelően felkészült, és teljesítette a kiszabott feltételeket, elnyer az Egyház segítségével, amely mint a megváltás szolgálója, Krisztus és a szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát hivatalosan kezeli, és abban részesítheti tagjait” (A Katolikus Egyház Katekizmusa, n. 1471).
 
A vasárnap délelőtti szentmiseáldozatot bemutatta és a szentbeszédet tartotta Ft. Schek László szalacsi plébános, szentbeszédét a Bölcsesség könyve, Szent Pál apostol és Szent Lukács evangéliumának egy-egy idézetére alapozta.

Szentbeszéd
„Szentírás szavai Isten szavai, amelyek mindenképp nekem kell szóljanak, hozzám attól, aki kősziklára építette egyházát nagy szeretetben. Ma a Boldogságos Szűz Máriának ünnepén vagyunk együtt, aki Isten teremtményei közül a legalázatosabb. Mindenki ad ajándékot születésnap, névnap alkalmával, mi a legnagyobb ajándékot a Boldogságos Szűz Máriának akkor adjuk, ha követjük őt… az életünkben a legfontosabb, hogy Isten akaratát teljesítsük, azaz igazi vallásos ember, aki teljesíti Isten akaratát és nem az, mint aki úgy tesz, mintha vallásos lenne, azt a szívünkben kell érezzük, Jézus bennünket is hív, hogy tanítványai legyünk csak vállalnunk kell és követni Őt, legyen Ő számunkra az első helyen… – hangzottak a plébános szentbeszédének szavai. A szentmise közben a hegyköztótteleki római katolikus gyülekezet kórusa szolgált Miklós Spurigán Zoltán kántor vezetésével.

Körmenet
Miklós Csaba Péter református lelkipásztor prédikációjában a templomba járás fontosságáról beszélt: Miért van szükség templomra? – tette fel a kérdést a lelkipásztor, majd megadta rá a választ:„… azért, hogy legyen egy olyan hely, ahol találkozhatunk egymással, ahova elviszszük örömünket, bánatunkat. A templom békességet, csendességet ad, és nem utolsósorban a templom a keresztény közösség vallásos életének központja, az Isten háza, szimbolikus kapcsolódási pont Isten és ember között.” – mondtaa lelkész. Az ünnepi szentmisén jelen volt és szolgált Demsa Pál ny. plébános, Gyenge Béla a Nagyváradi Szent József templom plébánosa és Szabó Ervin bihari plébános. A szentmisét és istentiszteletet követően a házigazda Kruzslitz Imre Hegyközi plébános elsőként köszöntötte a vendégeket, zarándokokat, majd megköszönte mindenkinek a segítséget, aki bármilyen módon hozzájárult a mai ünnep sikeréhez. Az ünnepi templombúcsú körmenettel folytatódott, a jelenlévők az oltártól elindulva körbejárták a római katolikus templomot, közben egyházi énekeket énekeltek, Isten áldását kérve."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése