2016. szeptember 27., kedd

Szüreti mulatságot tartottak Biharon

 
 A szüreti táncosok 10 szekérrel hívogattak be az esti mulatságba

"Szombaton már kora délelőtt kezdett gyülekezni Biharon a kultúrházba az a huszonnyolc népviseletbe öltözött fiatal pár, akik majd elindultak előbb a település, majd Hegyközkovácsi utcáin, hogy szüreti bálba, mulatságba hívják a helybeli lakosokat." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.


"A településen nagy hagyománynak örvendő rendezvény az idén különleges volt, hiszen 10 kiscsoportos és 13 nagycsoportos táncospárok mellett 5 retrós táncospárral bővült a csoport, akik egykor évről évre részt vettek a szüreti bálos tánccsoportban. Délelőtt fél tízkor a bihari református és római katolikus harangok hívó szavára a kultúrháztól végig a főúton elindultak a református templomba, elől három zászlóvivővel, két lány egy szőlőskoszorút vitt, amelynek közepén két kulacs volt rögzítve, hogy Szatmári Gergely Kinga Henrietta lelkipásztor áldását adva induljanak el behívogatni az esti mulatságba. A betakarítás hála ünnepe lévén a lelkipásztor asszony igemagyarázatát a 1Thessz 5:18-ra alapozta: „mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” – szóltak a Szentírás szavai. A lelkipásztor a hálaadás fontosságáról prédikált, hiszen minden évben van miért hálát adnunk, mert Krisztusban létezünk, és Krisztusban vagyunk, a hálaadás emlékeztet arra, hogy Isten szeretetét nem a kapott javakon tudjuk lemérni legjobban, hanem a golgotai kereszten. Amikor hálát adunk a Jézus Krisztussal való közösségért, és hálát adunk az Isten gondviseléséért, az aratásért és a szüretért, akkor ránézünk arra is, ami a kezünkben van. A hálaadás eredeti gondolata az, hogy dicsérem az Istent, aki gondoskodik, aki mindig velem van. Mindenben, mindenért Istenhez fordulok. Mindent Istentől várok, így hát mindenért Istennek adok hálát. Úgy lehet teljes az öröm, együtt megvalósítani valamit, ha Isten áldását kérem arra, amiben örvendezni akarok és másokkal is megosztom azt, hangzott el. 

Közös fénykép
A templomból kijövet egy közös fénykép elkészítése után a templom előtti tágas téren bemutatták a jelenlévőknek azt a szüreti táncot, amelyet hetekkel ezelőtt kezdtek el tanulni Barczag Katalin kultúrreferenssel, illetve a retrós csoport Hosszú Annával. Sok helybéli lakos gyűlt össze a református parókia előtt, hogy megcsodálhassák a szépen kivitelezett és megtanult néptánccsokrot, amelyet hálájuk jeléül hatalmas tapssal jutalmaztak. A táncosok népviselete egyedi a környéken, hiszen ez egy régebbi bihari hagyományos öltözet, a lányok piros szoknya alján két fehér csíkkal, piros hímzett mellény, fehér blúz és fehér kötény pártás fejdísszel, a fiúk fehér bőújjú ing, fekete mellény és buggyos fehér nadrág, fekete kalap, boxcsizma. A kultúrház udvarán tíz feldíszített szekér várta a táncosokat, amelylyel elindultak behívogatni, elől négy csikós legény. Körbejárták Bihar utcáit, majd átmentek a szomszédos Hegyközkovácsiba, hogy kellő tisztelettel meghívjanak mindenkit az esti mulatságba. Jó érzés volt látni, azt az odafigyelést és szeretetet, amelyben részesítették a fiatal táncosokat a faluban, és Hegyközkovácsiban, ők ezt érezték és még odaadóbban táncoltak és mutatták meg tehetségüket.
350 személy
 
  Egy külön szekéren utazott a Sláger Boys zenekar, akik az esti mulatságon is zenéltek és gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról. Már javában lemenőben volt a Nap, amikor a táncosok visszaértek a hívogatásból. Egy jó és finom vacsora elfogyasztása után, amelyet a fiatalok szülei készítettek a kultúrház konyhájában, megkezdődött az igazi szüreti bál, a kultúrotthon egy adott pillanatban már úgy nézett ki, hogy kicsinek bizonyul a közel 350 személy számára. A szüreti bál fénypontja éjféltájban érte el csúcspontját, amikor a néptánccsoport bemutatta a jelenlévőknek erre az alkalomra betanult hagyományos bihari néptánc összeállítást. A retrós táncosok egy kanásztánccal mutatkoztak be, de külön összeállítással léptek fel a kicsik, nagyok, és közösen is bemutattak egy néptánccsokrot. A közel egy órás bemutatót véget nem érő tapssal jutalmazta a közönség. Nagy Gizella Bihar község polgármester asszonya éjféli köszöntő beszédében kiemelte a községhez tartozó települések hagyományainak megőrzését, azt hogy a ránk maradt örökségünket gyermekeink megismerjék és átmentsék a jövő generációja számára, mert az a közösség, amely ismeri a múltját, bizton építheti a jövőjét."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Album : Tóth Zsigmond Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése