2014. október 16., csütörtök

A Bihari Hegyközben kivágják az erdőket ?

 
Illusztráció.Forrás : szabadsag.ro

Az egész országot megrendítette az elmúlt napokban a hír,mely szerint az egyik bűnözői csoport illegálisan 90.000 hektárt erdőt vissza szolgáltatott nem jogos tulajdonosoknak.Az erdők többségét már kivágták.A statisztika szerint 1990-es szinthez képest szinte a felére csökkent az erdők területe Romániában.

Mi a helyzet az erdőkivágásokkal vagy ritkításokkal a Bihari Hegyközben?Nem tudom,mert nem élek ott.Ritkán járok a Bihari Hegyközbe,de mintha nem volna nagy erdőkivágás és ritkítás.Nekem úgy tűnik,hogy az erdők többsége megmaradt.Ügyesen leplezik?Nem tudom.

Az illegális erdővisszaadás statisztikában Bihar megye is szerepel.Kérdésem : Érintett a Bihari Hegyköz is az ügyben?Nem tudom.Ahogyan a pályi tó majdnem teljesen eltűnt,úgy az erdők is eltűnhetnek.A veszély megvan,de bízom a vezetőkben és a hegyköziekben kik őrködnek az erdők felett.

Erdőritkítás  mindég volt és lesz.Ha Hegyközcsatárt veszem példának azt tudom,hogy a  második világháború előtt az erdő a régi temetőig volt.Az erdőritkítás által jelentősen csökkent a csatári erdő területe az elvtársak uralma alatt.Vigyáztak az erdő pótlására ,de amikor látható volt milyen kárt okoztak,akkor megszigorították a ritkítást is.Viszonylag megállították az erdő fogyását.

Teszt jelleggel bevezettek egy új módszert Bihar megyében az illegális fakitermelés ellen..Mi a lényege : "Az informatikai alkalmazás a szállítmány elindításakor, annak időpontja (nap, óra, perc, másodperc) alapján egy egyéni kódot generál, amelyet a szállítás ideje alatt ellenőrizni lehet." Teljes cikk : erdon.ro 

A kivágott erdőket nehéz pótolni,de nem lehetetlen.Az új módszer segítség lehet az illegális fakitermelés,az erdőkivágások ellen.A pénz utáni emberi mohóságnem ismer határokat.Minket a természet,az erdő,éllatok védelmére tanítottak.1990 óta megváltozott a világ.Remélem a Bihari Hegyközt nem érinti az illegális fakitermelés veszélye. Maradjon meg úgy ahogyan most néz ki,mert nagyon szép a Bihari Hegyköz '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése