2014. október 13., hétfő

Turisztikai központot avattak Hegyközszentimrén

„Könnyű támogatni és segíteni céljai elérésében azt a közösséget, amelynek tagjai együtt tudnak álmodni és tervezni” – hangsúlyozta KELEMEN HUNOR, az RMDSZ szövetségi elnöke, államelnök-jelölt Hegyközszentimrén az idegenforgalmi információs központ október 12-i, vasárnapi avatásán - olvasható a biharmegye.ro cikkében.Mi történt?

„Hegyközszentimrén a közösség a múltjából származó érték megismertetésére építi a jövőt, hiszen nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna Szent Imre herceg legendájáról. Itt a nehéz időszakokban is folytatódott az intézményépítés, ez az idegenforgalmi információs központ a gazdasági válság idején épült, amikor kevesen hittek abban, hogy elérhetők az ilyen sikerek. Mindez azt bizonyítja, hogy építkezni csak hittel és bizalommal lehet” – mondta Kelemen Hunor a Szalárd községhez tartozó Bihar megyei településen, ahol nőtt a magyar közösség létszáma. Az RMDSZ elnöke hozzátette: az életerős, határozott akarattal rendelkező közösségeket szövetségi elnökként mindig támogatni fogja a jövőjüket megalapozó beruházások megvalósításában.
Néhány évvel ezelőtt még csak álmodták, hogy megépíthetik ezt a házat, ma már pedig bebizonyosodott, hogy erre is képesek, mintha egy álom vált volna valóra – utalt vissza a kezdetekre Nagy Miklós szalárdi polgármestere az avatóünnepségen. „Köszönöm azt, hogy mellettem egy olyan csapat van, amelyik mer álmodni, s az álmaiért, ha kell, mer harcolni, harcostársként viselkedni, küzdeni” – emelte ki az elöljáró. Nagy Miklós szerint a turisztikai információs központ felavatása még csak a kezdet, mert bízik abban, hogy sok turista fogja felkeresni Szentimrét, és „a turizmus alternatíva lehet sokaknak, azoknak a melegszívű embereknek, akik itt élnek községünkben, és tudnak fogadni embereket”.
Biró Rozália szenátor, SZKT-elnök azzal kezdte gondolatait, hogy egy ilyen ünnepen valóban érződik, hogy van közösségi erőnk: „Ha valahol beszélhetünk a közösség erejéről és együttgondolkodásáról, akkor itt Szentimrén, Szalárdon, Jákóhodoson bizony beszélhetünk”. A törvényhozó felidézte, hogy annak idején a megalakuláskor is az volt a cél, hogy az RMDSZ minden egyes ember érdekéért harcoljon, és az elmúlt huszonöt évben a Szövetség következetesen ezt tette: „Kisebb-nagyobb lépésekben elért eredmények mindenhol vannak, minden településen, és ezeket az eredményeket a továbbiakban is csak úgy tudjuk biztosítani, ha erős hangú, egységes közösség vagyunk.”
Elég csak szétnéznünk, az utóbbi tíz évben mennyi minden épült ebben a faluban és a községben – vette át a szót Kucharszki Zoltán református tiszteletes. A lelkész rávilágított: sokan vannak olyanok, akik nem találják céljaikat, csak „szaladgálnak össze-vissza”, de még egy papírcsákót sem építettek meg, de szaladgálnak, mintha fontosak lennének. „Én azt mondom: nekünk szaladni sem kéne, de talán elhallgatni és megnézni, mi van. A mi vezetőinknek vannak céljaik, építenek, és nem önmaguk fényezéséért dolgoznak” – nyomatékosította a lelkipásztor. A helyi turizmus fejlődését alátámasztandó felidézte, hogy az elmúlt esztendőben tizenkét ötvenfős autóbusz hozott látogatókat Szentimrére, hogy megtekintsék a templomot, a kápolnát és Szent Imre herceg emlékhelyét. „Van lehetőség a turizmusra, van lehetőség arra, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben a mi anyagi javunkat és előrehaladásunkat szolgálja az ügy. Sokan azt kérdezik: minek kellett ez ide? Kérdezték az iskolára is, amit már kinőttünk. Ez is ki fogja nőni magát” – zárta gondolatait lelkipásztor.
Forrás : biharmegye.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése