2014. október 13., hétfő

Jelentkeznél-e helytörténeti vetélkedőre?

A hegykozcsatar.lapunk.hu oldalon fel van téve egy kérdés : Jelentkeznél-e helytörténeti vetélkedőre? A magyarázat : "Helytörténeti kutatással egybekötött vetélkedőt szeretnék indítani 2-4 tagú csapatok részére. A vetélkedő lényege a Bihari Hegyköz központi településeinek (Hegyközcsatár, Hegyközújlak, Hegyközpályi, Hegyköztóttelek, Síter és Hegyközszáldobágy) magasabb szintű megismerése, déd- nagy- szülők és szülők ismereteinek, régi fotóinak, történeteinek és régi dokumentumok másolatainak a megmentése az utókor számára."
Hegyközcsatár 800 éves fennállásának az emlékműve.Forrás : saját fotó

 Mi lenne a célja a helytörténeti vetélkedőnek? "A Bihari Hegyköz központi településeinek magasabb szintű megismerése ". Nem lehet hozzáfűzni sokat. Nemes a cél.A helytörténeti vetélkedő szervezője Orendt Mihály sok-sok éves gondos kutatómunkájának az eredménye az ,hogy sok információt olvashatunk a szülőföldünkről.Minden információt megoszt velünk.Hegyközcsatár 800 éves könyve alapos kutatómunkájának a gyümölcse.Sok van még a tarsolyában,csak legyen egészsége és lehetősége tovább folytatni a kutató munkáját.

Magam előtt látom a hegyközi fiatalokat,kik hallgatják a déd- nagy- szülők és szülők visszaemlékezéseiket és történeteiket.Előveszik a régi fotókat és dokumentumokat és kérdezik az idősebbeket.Készítenek másolatokat,melyek bekerülnek a Bihari Hegyköz történelmébe.Sajnos ez csak a képzeletben történt meg,mert a helytörténeti vetélkedőnek se híre,se hamva.

Néhányan majdnem megcsinálták Hegyközújlakon.Házról-házra jártak régi fotókat,képeket gyűjtöttek,melyeket lefényképezték és albumokat hoztak létre.Ez a lelkes kis csapat jó példát mutatott nekünk,mert az iwiw.hu honlapon megosztották velünk.Sajnos az előbb említett honlap megszűnt.Sikerült az albumok nagy részét megmenteni.Milyen jó lenne,ha további régi fotókat osztanának meg velünk.Gondolják milyen jó érzés volt számomra amikor nagyanyám fiatalkori képét megláttam ' Több rokonom és ismerősöm fotóit láthattam.

A lényeg : szavaztam a Természetes rubrikába.Mikor lesz ,ha lesz? Nem tudom.A türelem helytörténeti vetélkedőt terem?

Szavazni akkor tud,ha be van jelentkezve a hegykozcsatar.lapunk.hu-n '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése