2014. október 1., szerda

Bálintfy Béla volt tótteleki plébános

Bálintfy Béla 13 évig volt Tótteleken plébános.A Életrajzából idézek néhány adatot,mely  a Posticum honlapján olvasható :
 
Bálintfy Béla.Forrás : posticum.ro

"Bálintfy Béla 1932. december 5-én született Magyarcsahojon, egy molnárcsalád harmadik gyermekekénk. Az elemi iskolát Nagymajtényban, szülei falujában végezte, általános iskolai tanulmányait Szatmáron folytatta, majd 1948-tól a nagyváradi Premontrei Gimnázium diákja. Ugyanebben az évben felveszik a premontrei rend jelöltjei közé, és a rendház lakója lesz. December 5-én a hatóságok felszólítják a rend tagjait, hogy 24 órán belül hagyják el a rendházat. Az üldöztetés ellenére sikeres érettségit tesz 1953-ban, majd fél évet a Temesvári Egyetemen vasúti tervezőmérnöki szakán végez román nyelven.
Tisztségét 1971. június 30-ig tölti be, majd 13 éven keresztül, 1984. szeptember 1-ig Hegyköztóttelek plébánosa. Saját kérésére áthelyezik Érszalacsra, ahol még tíz esztendőt tölt a plébánosi hivatalban. Egészségi okok miatt nyugdíjazzák. Azóta a nagyvárad-velencei plébánián egy kis lakásban él: elmélkedik, olvas és szívesen fejt keresztrejtvényeket. "

Prédikációit olvashatja a posticum.ro-n '  Az egyik prédikációt olvashatja mely 1978. november 26-i keltezésű, elhangzott Tótteleken imalanc.ro-n '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése