2016. szeptember 29., csütörtök

Jó egészséget Dallos tanár úr '

 
Dallos Lóránd 2011-ben.Fotó : Dallos Lóránd Facebook 

Dallos Lóránd tanár úr neve ma már szinte egy fogalom.Generációkat tanított az orosz nyelvre és tornára a hegyközcsatári általános iskolában.Ma is ugyanaz,mint volt.Nekünk tornát tanított,melyet sokan testnevelésnek ismernek.Milyen tanár volt ? Röviden összefoglalva : nagyon jó. Majdnem azt írtam,ideális.Miért van jó véleményem Dallos tanár úrról? Mert a sport szeretetére nevelt,mely végig kíséri az életemet.

Dallos Lóránd tanár úr ötödik osztálytól a nyolcadikig tanította a tornát. Az egyik jó tulajdonsága volt,nem szeretett rossz jegyet adni,és nem szeretett megbuktatni.Ha jó idő volt,akkor a szabadban tartotta meg a torna órát.Mi a régi iskolában jártunk Hegyközcsatár központjába.Torna termünk nem volt,de kultúrház egyik kistermében volt egy régi pingpong asztal. 1973 ősszén adták át az új iskolát.

Dallos tanár úr torna órái ma is élményt nyújtanak számomra,ha az emlékeimet felidézem.Nagy örömünkre a foci volt a kiemelt sport a fiúknak,a lányoknak a röplabda,ha a szabadban volt megtartva a torna óra.Ha az osztályban tartottuk meg,akkor is volt könnyű torna.A tanár úr először elmagyarázta a lényeget,majd megmutatta.Mi ahogy tudtuk követtük a tanácsait.Nem haragudott,ha nem sikerült.Nagyon türelmes volt velünk.A torna órán megtanultuk a foci mellett,az atlétika,a röplabda, a kosárlabda,a kézilabda,a sakk,az asztali tenisz (pingpong) alapjait.

Az egyik legszebb torna óránk Dallos tanár úrral,akkor volt mikor Balázs Mária osztályfőnöknő szülési szabadságon volt,mert a mezőgazdasági óra össze volt kapcsolva a torna órával,ugyanis Dallos tanár úr helyettesítette Balázs tanárnőt.Sokszor élőben mutatta meg a taktikai megoldásokat. Micsoda idők voltak ' Az 1970-es mexikói futball VB idején alig voltak megtartva.Ezt lehet elmondani az 1972-es nyugatnémet EB-ről is.Az eseményeket a tanár úrral beszéltük meg.

Többször megkérdeznek : Miért nézel ki ilyen jól?A válaszom : "A torna tanáromnak köszönhetem ". Rendszeresen úsztam,mozogtam.Volt olyan időszak amikor biciklivel közlekedtem,vagy sokat gyalogoltam. Néhányszor pinpongoztam is,vagy fociztam.A termetem miatt nem sokat kosárlabdáztam,de ha lehet ma is leállok játszani a fiammal,vagy másokkal,igaz nem vérre megy.

Dallos tanár úr példáját követve,igyekszek sportolna,mozogni.A tanár úr ma is jól néz ki.2011-ben Hegyközcsatárért Életmű-díjjal tüntették ki,mely nagyszerű elismerése a munkájának. 
Forrás : hegykozcsatar.lapunk.hu

 Mit tudnék kívánni ? Jó egészséget Dallos tanár úr ' 

Szerző : Németi Károly

1 megjegyzés:

  1. Névtelen9/29/2016

    Jó egészséget kívánok Dallos tanár úr!Gratulálok az Életmű díjhoz.Máig emlékezetes torna órákat tartott valóban.(1963-67)Lassan fél évszázada nem találkoztunk,de mindig tisztelettel és szeretettel emlékszek rá.Csakúgy mint a többi tanáraimra is.Elég sokfelé jártam iskolába (Tóttelek,Bangéta!,Szentjobb,Csatár,Várad,Békés),de valahogy a csatári tanáraimra mindig nagy nagy szeretettel gondolok.Jó volt a "kezük" alá járni és jó lenne találkozni velük !Isten éltesse sokáig mindnyájukat !

    VálaszTörlés