2015. július 5., vasárnap

Megkezdődött a búza betakarítása Csatárban

"A hegyközcsatári határban még van aratatlan árpa, de van, aki már a búza betakarítását is elkezdte. Illyés Csaba Sándor fiatal, kétdiplomás, mérnöki végzettségű mezőgazdásszal az arató-cséplő gépek mellett találkoztunk, néhány szót is váltottunk vele." - olvasható Tóth Zsigmond cikkében.

"Szerdán nyári kánikulában indultunk el a hegyközcsatári határra, arató kombájnokat keresve. Azt gondolta a tudósító, hogy Hegyközcsatár és Szalárd közt elterülő sík területen lévő kalászos parcellákban találjuk a kombájnokat, de későn érkeztünk az ott lévő árpát már learatták de mind ez mellett a földművelést választotta. Egyike azon mezőgazdászoknak, aki a hegyközcsatári határban a legnagyobb földterületen gazdálkodik. Európai uniós pályázattal sikerült felújítani modern gépekkel és felszerelésekkel a gépparkot, amely elengedhetetlen követelmény a modern agrotechnológia alkalmazásához, a földművelésben.
Illyés Csaba Sándor mérnök, hegyközcsatári mezőgazdász figyeli a munka menetét Kitűnő a termés
– Milyen a búzatermés az idén?
– Azt kell, mondjam, hogy kitűnő a tavalyi terméshez képest, úgy vélem, hogy az idei átlagos búzaterméshozam meg lesz ötezer kiló hektáronként, ami itt a hegyközi dombokon nagyon jónak mondható.
– Hosszúszárú, nagykalászú búzatáblák mellett láttunk gyengébbeket is, miért?
– Azok nem az enyémek, de tudni kell, hogy a termés mennyiségének és minőségének egyik legfontosabb tényezője az agrotechnikai elemek tudatos megválasztása. A technológiai elemek nem azonos mértékben hatnak a búza termésmennyiségére és minőségére. A termésmennyiség szempontjából a technológia intenzitása alapvető fontosságú. – Ezt hogyan értelmezzük? – Például a vetésváltás különleges helyet, foglal el a búza termesztés- technológiájában, de már a talaj előkészítő munkálatokkal kezdődnek. A búza talaj-előkészítésének célja az, hogy a növény vegetációs periódusa során biztosítani tudjuk a növény fejlődéséhez kedvező talajállapotot, más agrotechnikai ráfordítások kedvező hatását, valamint a talajvédelmet. A talajművelés közvetlen célja pedig az, hogy a búza vetésének idejére a megfelelő magágyat biztosítKözben megérkezett egy hatalmas modern traktor két üres vontatóval, egy fiatalember szállt ki belőle, Borsi Barna hegyközcsatári mezőgazdász, aki a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Szaklíceum végzős suk. Ami még nagyon fontos az a tápanyag ellátás, ugyanis a tápanyagellátás direkt és indirekt módon befolyásolja a többi agrotechnikai elem érvényesülését. A búza és az árpa tápanyagigényes és a trágyázást kifejezetten megháláló növény.
– Vízigényesek a kalászosok?
– A kalászosok mérsékelt vízigényű és jó vízhasznosítású szántóföldi növényünk. De maradjunk a búzánál, ugyanis tenyészidejének őszi-téli időszakában a vízigénye és vízfelvétele mérsékeltebb, mint a lehulló csadiákja. Gyakornokon van itt a farmon, elmondása szerint nagyon szereti a földművelést, azért is választotta ezt a szakmát, itt az Illyés farmon gyakorlatban is elsajátíthatja az iskolapadokban tanultakat. padék mennyisége. A tavaszi és kora nyári időszakban a meg növekedett vízigényét a búza a talajban raktározott vízkészletéből biztosítja a lehulló csapadékmennyiségen túl. Ezért rendkívül fontosak a talaj vízháztartási tulajdonságai, illetve a talajban, az őszi-téli hónapokban lehullott csapadékból raktározott vízmennyiség.
– Az idei mezőgazdasági évben milyen volt az időjárás?
– Szerintem kedvező, ami meglátszik a termésmennyiségen is, kellő menynyiségű csapadék jutott a talajba így a vízháztartás kiegyensúlyozódott.
– Mennyire fontos tényező a növényvédelem?
– A búza agrotechnikai feltételrendszerében igen fontos, úgynevezett interspecifikus szerepet tölt be. Az ökológiai, biológiai és agrotechnikai tényezők a növényvédelem hatékonyságán keresztül fejtik ki hatásukat a búza termésmennyiségére, termésbiztonságára és termésminőségére.
– Közben a kombájn tartálya kiürült, még egy kérdés: ezeknek a modern kombájnoknak milyen a szemvesztesége?
 
– A betakarítás során szemveszteségek léphetnek fel még optimális időben, korszerű technikával, szakszerűen üzemeltetett kombájnolással is. Ez nálunk is így van, de állíthatom hogy a szemveszteség a minimális."
Forrás : Bihari Napló / pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése