2015. július 9., csütörtök

Mi okozta Csatárban a vízhiányt?

A vízhiány kiverte a biztosítékot Csatárban július első napjaiban.Az egyik csatári lakos ezt írta a Facebook Csatáriak csoportban : "Ébresztő Csatár !!! Mindenkinek olyan természetes ,hogy a legmelegebb napokban nincs vizünk? Mindenkinek jó úgy ahogy van?" A hozzászólásokból megtudhatjuk a véleményeket,melyek nem hízelgőek a Polgármesteri Hivatalról.Sok csatárinak nem tetszik a víz korlátozás.Ez természetes reakció.A Polgármesteri Hivatal közleményt adott ki,mely választ adhat, miért nem volt víz Csatárban :

"Tisztelettel tájékoztatjuk a hegyközcsatári lakosokat, hogy a ma beszerelt új pompa a 2- es számú kútban kitűnően működik, csak sajnos az a probléma merült fel, hogy a vízszükségletet ellátó földalatti tó forrása valamilyen okból kifolyólag nem biztosítja a kellő mennyiségű vizet. A polgármester úr ma délután felvette a kapcsolatot a Geológiai és Vízgazdálkodási Intézet szakembereivel, akik a holnapi nap folyamán (csütörtök 2015 július 9) kijönnek Hegyközcsatárba és a helyszínen speciális műszaki felszereléssel próbálnak megoldást találni, illetve megtalálni a legoptimálisabb helyet a 4. kút fúrásához.
A felmerült probléma részleges megoldásáig, amely 1-2 napot vesz igénybe VÍZKORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE, addig is a tisztelt lakosok megértését és türelmét kérjük.
Naponta a következő időközökben lesz víz: reggel 4-től – 8 óráig, illetve 21 órától - 23 – ig. ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a 2 pompa feltöltse a tartályt vízzel, amennyiben hamarabb megtelik a tartály annak függvényében tolódik ki a vízszolgáltatás.

Megértésüket köszönjük."
Forrás : Hegyközcsatár Cetariu Facebook

További magyaráztot olvashatunk:
 
Fotó : Tóth Zsigmond

"AMIT A HEGYKÖZCSATÁRI VÍZFOGYASZTÁSRÓL TUDNI KELL
Vízfogyasztás
Mivel az elmúlt napok szélsőséges hőhulláma településeinkre is kiterjedt, ezért a napi vízfogyasztás is megnőtt. Hegyközcsatárban a 3 mélyfúrású kút vízháztartása az átlagos vízkészlet alá süllyedt (normál időjárás esetén napi 100 köbméter, viszont az elmúlt napokban 200 köbméter felett volt a fogyasztás), amelynek következtében a pompák túlhevülése a hajtómotor tekercseinek leégéséhez vezetett. Ma kora reggel, 2015 július 8-án érkezett meg az új pompa Kolozsvárról, amikor a Vízmű és a Polgármesteri Hivatal munkásai a polgármester és alpolgármester irányításával hozzákezdtek a kicseréléshez, amelyet sok küszködéssel ( majdnem 200 méteres mély a kút) a kora déli órákra sikerült befejezni és üzembe helyezni.
Arra kérünk mindenkit, próbáljon spórolni, amennyiben csak lehet a hálózati vízzel és csak a háztartásban, használják. A gazdaságokban még megvannak a kutak és a kinti vízfogyasztást, onnan pótolják.
Hegyközcsatár lakosainak türelmét kérjük folyamatban, van egy újabb kút fúrásának előkészületei addig is, azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Aki teheti ne locsoljon a vezetékes vízzel, inkább használja a jól bevált otthoni kutat, elősegítve ezzel is főleg a háziasszonyok dolgát akiknek napjában kell mosni, főzni, de saját magunkét is hiszen legalább este le tudunk zuhanyozni.

Néhány érdekesség és tudnivaló:
Magyarországon egy átlagos család egy főre eső napi vízfogyasztása 152 liter ( Hegyközcsatárban az elmúlt napokban 320 liter volt). Ez a fogyasztás több részből tevődik össze: főzés, mosogatás, WC-használat, mosakodás, mosás, egyebek. A felsoroltak vízfogyasztási aránya rendre 4%,4%,25%,26%,30%,11%
Vízfogyasztás
Mekkora a reális, elfogadható vízfogyasztás?
A kommunális vízellátás fajlagos vízigényének meghatározására a Műszaki Irányelv (MI-10-158-158-1.) útmutatásait célszerű figyelembe venni. Egy átlagos városi család (4 fő) (tehát nem is falusi!!!!) napi vízfogyasztása kb. 0,6 m3.
1 m3 víz hány liternek felel meg és az mire elegendő?
1 m3 víz = 1000 liter víz, melyből például 10-szer megfürödhetünk, vagy 100-szor elmosogathatunk, vagy 8-szor moshatjuk ki ruháinkat mosógéppel, vagy 6-szor moshatjuk le autónkat."
Forrás : Tóth Zsigmond Facebook
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése